OLJE OG GASS

BP må utarbeide nødplan

Oljesøl sørøst for Grand Isle i Louisiana tidligere under oljekatastrofen. Nå frykter man nye lekkasjer.
Oljesøl sørøst for Grand Isle i Louisiana tidligere under oljekatastrofen. Nå frykter man nye lekkasjer. Bilde: Reuters/Scanpix
19. juli 2010 - 11:24

Ingeniører som overvåker BPs ødelagte brønn i Mexicogolfen, har oppdaget et nytt utslipp. Det kan bety at det er problemer med hetten som stopper olje fra å strømme ut i vannet fra den ødelagte brønnen, opplyste amerikanske myndigheter mandag.

Testen av den nye hetten begynte torsdag, og opprinnelig var det meningen at den skulle vare i to døgn. Testperioden er imidlertid blitt forlenget.

Observasjon av sjøbunnen i området rundt det eksisterende utslippet har avdekket et mulig nytt utslipp. Amerikanske myndigheter har derfor bedt BP om å avgi skriftlig rapport om situasjonen så snart som mulig.

Observerte bobler

Oljegiganten bekreftet tidligere at de hadde observert noen bobler som dukket opp ved oljebrønnen, men var optimistiske til at hetten kunne holde seg på plass.

Den amerikanske regjeringen vil imidlertid kun utstede tillatelse til at lekkasjen tettes med hetten i 24 timer av gangen.

– Vi må forsikre oss om at det ikke oppstår uopprettelige skader som kan forårsake ukontrollerte lekkasjer fra flere steder på havbunnen, sa admiral Thad Allen, som leder den amerikanske kystvaktens innsats for å begrense katastrofen.

25 milliarder

Arbeidet med en endelig stengning av brønnen starter i slutten av juli og skal etter planen vare til midten av august. Skulle det likevel blir nødvendig å åpne brønnen, vil BP forsøke å pumpe mesteparten av oljen opp til skip på havoverflaten.

BP anslår at utgiftene i forbindelse med oljelekkasjen er kommet opp i nesten 25 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.