OLJE OG GASS

– BP må betale

USAs president Barack Obama hevdet at oljeselskapet BP har opptrådt uansvarlig, da han holdt en TV-sendt tale natt til onsdag norsk tid.
USAs president Barack Obama hevdet at oljeselskapet BP har opptrådt uansvarlig, da han holdt en TV-sendt tale natt til onsdag norsk tid. Bilde: REUTERS TV
16. juni 2010 - 07:30

– Tragedien som utspiller seg ved kysten vår, er en smertefull påminnelse om at tiden nå er inne for å satse på en framtid basert på ren energi, sa Obama i en TV-sendt tale natt til onsdag norsk tid.

Han beskrev miljøkatastrofen i Mexicogolfen som en epidemi som må bekjempes i måneder og år framover.

– Vær trygg: Vi vil bekjempe dette utslippet med alle midler, så lenge det er nødvendig.

Løsning i sikte

Obama sa at han vil beordre BP til å opprette et fond som skal utbetale erstatninger til dem som rammes av utslippet. Fondet skal ikke styres av oljeselskapet selv.

Samtidig anslo han at det i løpet av noen uker vil være mulig å samle opp 90 prosent av oljen som renner ut. Senere i sommer regner Obama med at BP vil klare å stanse utslippet helt.

Onsdag møter presidenten BPs svenske styreleder Carl-Henric Svanberg, mens selskapets toppsjef Tony Hayward skal i en høring i Representantenes hus dagen etter.

Nytt anslag

Noen timer før Obama holdt sin tale, oppjusterte amerikanske myndigheter anslaget for hvor mye olje som lekker ut i Mexicogolfen. Utslippet er trolig på mellom 35.000 og 60.000 fat per dag.

Innenriksminister Ken Salazar sier estimatet er det beste man har så langt, men at det kan endre seg etter hvert som forskerne får tilgang til nye data.

De nye tallene tyder på at opptil 515 millioner liter olje kan ha lekket ut i løpet av de åtte ukene som er gått siden utslippet begynte.

Eksperter har gradvis oppjustert størrelsen på oljeutslippet, og det forrige anslaget var på mellom 20.000 og 40.000 fat olje om dagen.

Lyn stanset opprydning

Etter en stans forårsaket av brann gjenopptok BP arbeidet med å samle opp olje i Mexicogolfen natt til onsdag norsk tid.

Stansen varte i nesten fem timer. Brannen brøt ut da lynet slo ned i boretårnet på det store skipet som samler opp olje 1.500 meter under havflaten.

Systemet har hentet opp over 15.000 fat olje per dag den siste uken, ifølge BPs beregninger.

Selskapet opplyste tirsdag at det planlegger å ta i bruk en ny metode for å samle opp oljen. Metoden omtales som Q4000, men BP oppgir ikke flere detaljer om hva den går ut på. Håpet er å samle opp til sammen 28.000 fat olje om dagen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.