OLJE OG GASS

BP har skåret av rørledningen

Olje strømmer ut idet teknikere forsøker å gjennomføre en operasjon på den lekkende oljebrønnen i Mexicogolfen.
Olje strømmer ut idet teknikere forsøker å gjennomføre en operasjon på den lekkende oljebrønnen i Mexicogolfen. Bilde: Reuters / Scanpix

– BP har oppnådd en viktig milpæl, sier BPs administrerende direktør Tony Hayward.

Nå er målet å få plassert ei hette over stigerøret for å lede iallfall noe av oljen inn i en rørledning og opp til et boreskip.

Dårlig snitt

Ifølge Hayward er de første timene helt avgjørende.

– De neste 12-24 timene vil gi oss en identikasjon på hvor suksessfullt forsøket vil være, sier han.

BP møtte derimot på problemer underveis. Først satte saga seg fast, og da de fikk den løs igjen, lyktes de ikke i å kutte rørledningen så presist som ønsket. Det er derfor ikke sikkert rørledningen blir helt tett.

– Det er et irregulært snitt, så det vil bli en utfordring å få forseglet hele rørledningen, sa Allen.

Det er ventet at oljelekkasjen vil øke i styrke fram til forseglingen er på plass.

Flere forsøk

Over 75 millioner liter råolje har lekket ut i Mexicogolfen etter den ukontrollerte utblåsningen på Deepwater Horizon den 20. april. Elleve personer mistet livet i eksplosjonen, og plattformen sank i havet.

En rekke forsøk på å stanse lekkasjen har endt i fiasko. Først konstruerte BP en kuppel som skulle samle opp oljen. Da dette ikke virket, lagde de en mindre «flosshatt». Heller ikke denne lot seg bruke.

Det ble siden gjort et forsøk på å tette brønnen, og dette så først ut til å fungere, men til slutt begynte olje å flomme ut igjen.

Ifølge Allen er operasjonen som ble gjennomført torsdag, et «betydelig framskritt».

Obama besøker området

Fredag besøker president Barack Obama kystområdene ved Mexicogolfen igjen. Dette vil være hans tredje besøk etter at tragedien var et faktum.

Oppryddingen av oljesølet pågår for fullt langs strendene i de rammede delstatene. Ifølge myndighetene kommer oljen fra utslippet til å nå kysten av Florida i slutten av uken.

BPs administrerende direktør Tony Hayward har i et intervju med avisa Financial Times innrømmet at selskapet var uforberedt da lekkasjen oppsto og «ikke hadde de riktige verktøyene».

Flere kredittvurderingsselskaper har nå nedgradert BP. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.