OLJE OG GASS

BP hadde utblåsning før Deepwater Horizon

BP hadde en utblåsning også 18 måneder før Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen, som er vist på bildet.
BP hadde en utblåsning også 18 måneder før Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen, som er vist på bildet. Bilde: Scanpix / Reuters
Maiken Ree
17. des. 2010 - 11:37

Wikileaks-dokumenter lekket fra den amerikanske ambassaden i Aserbajdsjan hevder at BP hadde en utblåsning på Azeri-Chirag-Guneshli-feltet i Aserbajdsjan. Utblåsningen skjedde kun 18 måneder før ulykken i Mexicogolfen, hvor Deepwater Horizon eksploderte og elleve personer mistet livet.

Den britiske avisen The Guardian skriver at det er slående likheter mellom de to hendelsene. I tillegg skal BP ha tilbakeholdt informasjon for partnerne på feltet, som består av Statoil, Chevron, ExxonMobil, Hess og Socar.

– Flere av BPs partnere på feltet er misfornøyd med BPs håndtering av episoden, og de hevder at BP har forsøkt å begrense informasjonsflyten om hendelsen til partnerne, heter det i dokumentene.

Reddet av flaks

Ifølge Wikileaks skal BP ha hatt flaks med å evakuere de 212 arbeiderne på feltet i Aserbajdsjan etter hendelsen, som resulterte i at to felt ble stengt ned og 500.000 daglige fat olje ble utsatt for produksjon.

BP antok at utblåsningen skyldes en dårlig sementjobb. Også i Mexicogolfen har BP beskyldt leverandør Halliburton for å ha utført en dårlig sementjobb i brønnen.

Les også: Datadeling kunne hindret oljekatastrofe

Vil ikke sammenligne

Statoil ønsker ikke å kommentere hendelsen overfor Teknisk Ukeblad.

– Som partner får vi løpende informasjon om forhold og drift. Dette følger vi videre opp i partnerskapet, som normalt. BP som operatør må kommentere selve hendelsen, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen.

– Er dere fornøyd med informasjonen dere fikk om hendelsen?

– Dette har vi ingen kommentar til, sier Glad Pedersen, som heller ikke ønsker å kommentere sammenligningen med Deepwater Horizon-ulykken.

Les også: Det norske nøkkelvitnet

Lekkasje

Ifølge Reuters avviser BP at hendelsen i Aserbajdsjan var en utblåsning.

– Vi hadde en gasslekkasje i 2008. Vi stengte plattformen umiddelbart, evakuerte alle ansatte i sikkerhet, utførte nødvendig arbeid og gjenopptok produksjonen. BP har fortsatt et vellykket samarbeid med myndighetene i Aserbajdsjan, til fordel for begge parter, sier en BP-talsmann til Financial Times .

Les også: Statoil vil ha egen utblåsningsløsning

Les også: BP skal ha tatt fem farlige snarveier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.