OLJE OG GASS

BP fordeler skyld for oljekatastrofen

MÅ SVARE: Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene.
MÅ SVARE: Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene. Bilde: Reuters / Scanpix

Fakta

  • 20. april fant det sted en eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Elleve arbeidere omkom i brannen som fulgte.
  • 25. april gikk oljebrønnens sikkerhetsventil i stykker. BP påtok seg ansvaret for ulykken.
  • I mai mislyktes flere forsøk på å tette lekkasjen.
  • Etter nye tetningsforsøk i juli ble lekkasjen i begynnelsen av august tettet. BP fikk tillatelse til å tette borehullet permanent med sement.
  • Det råder uenighet om hvor mye olje som lekket ut og hvor mye som fortsatt er igjen i havet.

(Kilde: TT) (©NTB)

  • Oppdatert 13:50

Det var ingen enkeltfaktor som var årsaken til eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexico-golfen, men i stedet feil begått av flere parter, ifølge en intern rapport fra BP.

– En serie feil som involverer flere forskjellige parter førte til eksplosjonen og brannen som kostet 11 mennesker livet og omfattende forurensing i Mexico-golfen, heter det i et sammendrag av rapporten.

BP har gjennomført en intern gransking av hva som skjedde før eksplosjonen 20. april i år, og mener skylden må bæres av flere selskaper og arbeidslag.

– Ulykken skjedde som følge av en kompleks kjede av mekaniske feil, feilbedømmelser og feil i ingeniørarbeid og kommunikasjon, ifølge oljeselskapet.

Vedgår feil

Selskapet vedgår at både BP og andre feilaktig godtok resultatene av tester av trykket i brønnen før eksplosjonen. Det ble også gjort feil i bruken av sement som skulle forsegle brønnen etter at lekkasjen var et faktum.

Det var på forhånd ventet at BP ville legge deler av skylden på andre selskaper som var involvert i operasjonene ved Macondo-brønnen i Mexico-golfen. Det var Transocean som eide og drev arbeidet på plattformen på oppdrag fra BP, mens Halliburton var ansvarlig for sikringen av brønnen.

Den interne granskingen er ledet av Mark Bly, sikkerhetsansvarlig i selskapet.

– Ikke systemsvikt

Analytikere hadde spådd at BP vil vedgå noen feil, men samtidig unngå å bli anklaget for systematisk svikt, noe som vil utløse større erstatningsansvar.

– Det vil være avgjørende for BP å skjelne mellom feil og en systematisk prosess eller kultur som kan gi rom for anklager om grov uaktsomhet, noe som vil få innvirkning på erstatningsnivået, sier Peter Hutton, som analyserer oljeindustrien for selskapet NCB Stockbrokers.

BP har allerede brukt 50 milliarder kroner på å forsøke å begrense skadene etter det massive oljeutslippet. Det anslår at de totale kostnadene, inkludert opprenskning og kompensasjoner, vil komme opp i 200 milliarder kroner.

Amerikanske folkevalgte har anklaget BP for å la hensynet til profitt gå foran sikkerheten, noe BP-sjef Tony Hayward har avvist.

Hayward forlater stillingen 1. oktober, etter å ha fått kraftig kritikk for sin håndtering av katastrofen. (©NTB)

Les mer om: