OLJE OG GASS

BP fikk tre advarsler

BPs egen gransking av ulykken 20. april har avdekket at oljearbeiderne fikk minst tre varsler på at noe var i ferd med å gå galt før katastrofen var et faktum.
BPs egen gransking av ulykken 20. april har avdekket at oljearbeiderne fikk minst tre varsler på at noe var i ferd med å gå galt før katastrofen var et faktum. Bilde: Reuters / Scanpix
26. mai 2010 - 07:34

De ansatte om bord på oljeriggen Deepwater Horizon fikk flere varseltegn på at noe var galt, før eksplosjonen som endte med totalhavari i Mexicogolfen.

Mer væske

BPs egen gransking av ulykken 20. april har avdekket at oljearbeiderne fikk minst tre varsler på at noe var i ferd med å gå galt, opplyser de to amerikanske kongressmennene Henry Waxman og Bart Stupak som har hatt tilgang til oljeselskapets rapport.

– Det ene varseltegnet kom 51 minutter før eksplosjonen, da det begynte å komme mer væske ut av brønnen enn det som ble pumpet inn, går det fram av et notat fra Waxman og Stupak.

Trykkøkning

10 minutter senere kom det nok et tegn på at noe var galt, da det til tross for at brønnen ble stengt av fortsatte å strømme veske ut. Samtidig økte trykket faretruende.

18 minutter før eksplosjonen som kostet elleve oljearbeidere livet og endte med brann og totalhavari, økte trykket ytterligere og pumpingen ble øyeblikkelig stanset. Da var det for sent.

Store mengder olje har siden strømmet ut fra oljebrønnen, og BP har ikke greid å stanse lekkasjen. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.