OLJE OG GASS

– BP dysset ned omfanget

ANKLAGER BP: Nordmenn som deltok i redningsarbeidet etter oljekatastrofen i Mexicogolfen hevder BP har drevet med direkte løgn hva utslippets omfang angår.
ANKLAGER BP: Nordmenn som deltok i redningsarbeidet etter oljekatastrofen i Mexicogolfen hevder BP har drevet med direkte løgn hva utslippets omfang angår. Bilde: Reuters / Scanpix
28. mai 2010 - 08:51

Nordmenn som deltok i redningsaksjonen i Mexicogolfen, hevder BP bevisst forsøkte å dysse ned omfanget av oljeutslippet.

– Direkte løgn

De tre norske fartøyene Boa Sub C, Ocean Intervention III og Skandi Neptune var blant de første til å delta i redningsarbeidet etter eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon som kostet elleve oljearbeidere livet 20. april.

Flere av nordmennene som deltok, sier til Dagbladet at BP og den amerikanske kystvakten forsøkte å dysse ned omfanget av katastrofen.

– BP drev med direkte løgn og propaganda, sier en av nordmennene som var i området.

Avvik fra bildene

Nordmennene, som ikke ønsker å stå fram med navn i avisa, sier livebilder fra miniubåter som filmet de to lekkasjene, viste en helt annen virkelighet enn den som ble beskrevet utad.

To døgn etter ulykken fikk de norske mannskapene se direkteoverførte bilder av oljen som lekket ut. Det første offisielle anslaget over utslippet kom fem døgn etter eksplosjonen, da det ble sagt at det lekket 1.000 fat olje i døgnet. Tre dager senere kom det neste og foreløpig siste estimatet på 5.000 fat i døgnet.

Men nordmennene fikk ikke de offisielle tallene til å stemme med det de så på skjermene som viste lekkasjen.

Mye mer

– Absolutt alle kunne se at det var store mengder som rant ut. Det eneste vi var uenige om, var hvor mye mer det var som rant ut, enn det som ble sagt, sier en av nordmennene.

Sheila Williams ved BPs hovedkvarter i London sier selskapet ikke vil spekulere i hvor mye olje som renner ut, og at selskapet ikke kan ta ansvar for anslag som den amerikanske kystvakten har gått ut med. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.