OLJE OG GASS

BP droppet brønntest

BRØNNSPARK: Sementpluggen i bunnen av brønnen og mellom foringsrør og brønnvegg ble ikke testet ved hjelp av akustikk, som ifølge eksperter er den sikreste metoden. Mannskap og utstyr var på plattformen, klar til bruk i fem dager. 11 timer før eksplosjonen ble testmannskapet sendt hjem.
BRØNNSPARK: Sementpluggen i bunnen av brønnen og mellom foringsrør og brønnvegg ble ikke testet ved hjelp av akustikk, som ifølge eksperter er den sikreste metoden. Mannskap og utstyr var på plattformen, klar til bruk i fem dager. 11 timer før eksplosjonen ble testmannskapet sendt hjem. Bilde: Reuters / Scanpix
Tore Stensvold
21. mai 2010 - 13:49

Oljeserviceselskapet Schlumberger var på Deepwater Horizon for å kontrollere sementpluggene som Halliburton støpte og som skulle forseglet brønnen.

Ifølge en talsmann for Schlumberger, skal mannskapet deres ha vært om bord fra 18. april til 20. april, da de ble sendt i land med helikopter, 11 timer før ulykken.

Satt klare

Til avisa New Orleans Times-Picayune sier Stephen T. Harris fra Schlumberger at deres folk satt i beredskap for å foreta en akustisk test av sementpluggene, men at BP aldri ba dem om å utføre jobben.

– En slik test er den eneste sikre måten å få avgjort om pluggen er effektiv, sier Harris til New Orleans Times-Picayune.

Klokka 11 på formiddagen 20. april ble mannskapet fra Schlumberger sendt i land. Utstyret ble igjen. Like før klokka 22 trengte en stor gassboble opp gjennom stigerøret.

Se "live" video fra utslippet her.

BOP virket ikke

Mannskapet på boreriggen Deepwater Horizon klarte ikke å aktivere utblåsingsventilen (BOP) som kan stanse olje- og gasstrømmen fra en løpsk brønn. Gassen, som er tyngre enn luft, la seg ut over plattformen.

Kort tid etter eksploderte gassen. 11 personer omkom av de 126 om bord.

To av tre tester

BP hadde leid inn Haliburton til å sementere rundt fôringsrør og bergvegg samt installere sementplugg som skal holde brønnen i sjakk inntil produksjonen settes i gang. Under kongresshøringen om ulykken, fortalte Tim Probert far Halliburton at det kan gjøres tre tester av sementpropper.

To ble utført, såkalte positive og negative trykktester, men at BP aldri ba dem utføre den tredje, en såkalt ”cement bond log”.

Den går ut på å sende ned lyttekabler som detekterer lyder som kan avsløre svakheter og hulrom i sementen og eventuelle lekkasjer.

Gullstandard

– Det er den eneste testen som egentlig kan avgjøre hvor effektiv kontakten er mellom sementlag, rør og fôringer, men BP ba aldri om den, sa Probert under høringen 11. mai.

En ekspert fra University of Texas, Gregory McCormack, sier ifølge New Orleans Times-Picayune at slik akustisk test representerer ”gullstandarden” og gir et korrekt bilde av sementarbeidet.

Ventet fem dager

Ifølge Schlumberger hadde deres mannskap nok av tid og mulighet til å utføre den akustiske testen. De foretok fem dager før undersøkelser av havbunnen og satt deretter uvirksomme og ventet på ordre om å gjøre den akustiske testen. Den kom aldri.

Ifølge Tim Probert fra Halliburton krever ikke myndighetene i USA at det foretas akustisk test, kun dersom resultatene av de to første testene gir grunnlag for å mistenke at det kan være dårlig utført arbeid.

Mislykkes med støping

Professor Landrø ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU sier at mellom 10 og 15 prosent av samtlige sementeringsjobber for brønnkomplettering er mislykket. Da kan du få «kick» med utblåsing av gassbobler, også kalt brønnspark.

– Får du lekkasje mellom innerste og neste rør, er jobben enten dårlig utført eller sementen har ikke fått tid til å stivne. Det er imidlertid sjelden at det får slike konsekvenser, sa Landrø til Teknisk Ukeblad tidligere i måneden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.