KLIMA

BP beskyldes for å skjønnmale oljeutslipp

En Greenpeace-aktivist holder opp en banner foran BPs hovedkontor i London torsdag.
En Greenpeace-aktivist holder opp en banner foran BPs hovedkontor i London torsdag. Bilde: Scanpix / Reuters
21. mai 2010 - 07:54
Vis mer

– Vi kan ikke stole på BP. Det er åpenbart at de har holdt de virkelige konsekvensene av dette utslippet skjult, sier Edward Markey, leder for energi- og miljøkomiteen i Representantenes hus i USA.

BP hevdet først at det lekket 1.000 fat olje om dagen ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, før anslaget raskt ble oppjustert til 5.000 fat.

Uavhengige eksperter som har undersøkt en video av utslippet, mener imidlertid at mengden olje i realiteten er minst ti ganger så stor. Gigantiske «oljeskyer» langt under havoverflaten får forskere til å tvile på anslag som kun er basert på observasjoner over vann.

Krever informasjon

Under en høring i Representantenes hus denne uken hevdet ingeniørprofessor Steve Wereley at så mye som 120.000 fat olje kan lekke ut hver eneste dag.

– Jeg ser ingen mulighet for at selskapets beregninger er riktige, sa Wereley.

Den amerikanske regjeringen mener BP ikke har gjort en god nok jobb med å informere om utslippet. I et brev til selskapets toppsjef Tony Hayward ber USAs minister for innenlandsk sikkerhet, Janet Napolitano, om at myndighetene og det amerikanske folket må få skikkelig informasjon.

En død hornfisk i et myrområde i den amerikanske delstaten Louisiana. Flere mil med sårbare våtmarker i delstaten skal være ødelagt av oljesøl.
En død hornfisk i et myrområde i den amerikanske delstaten Louisiana. Flere mil med sårbare våtmarker i delstaten skal være ødelagt av oljesøl. Scanpix / Reuters

– Alt er dødt

I den amerikanske delstaten Louisiana sier lokale myndigheter at oljeutslippet har ødelagt flere mil med sårbare våtmarker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– I Plaquermines fylke er 24 miles ødelagt. Alt er dødt, sier fylkessjef Billy Nungesser til TV-stasjonen MSNBC.

Selv om det er en måned siden oljeulykken i Mexicogolfen som førte til at utslippet begynte, er det først de siste dagene store mengder olje har begynt å drive i land. Konsekvensene er dramatiske.

– Det er ikke noe liv i denne myra. Det er ikke mulig å rense den, forteller Nungesser.

Myndighetene mener over 600 dyrearter er truet av utslippet. Pelikaner, havskilpadder, alligatorer, delfiner, tunfisk og coyoter er alle i faresonen på grunn av oljesølet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.