DOKTORGRADER

Bøy og tøy en TV-skjerm

19. feb. 2003 - 08:39


Sivilingeniør Dag W. Breiby (29) fra Nord-Odal i Hedmark har studert filmer av polymere halvledere i sin doktoravhandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Elektrisk halvledende polymerer vil trolig også bli benyttet i dataskjermer og lasere, og som dataminne.

Materialene er lovende med tanke på nanoteknologi. Felles for mange av anvendelsene er at det er avgjørende å ha god kontroll med den molekylære strukturen.

Målet for doktorarbeidet var derfor å oppnå kontroll over molekylorganiseringen i filmer av elektrisk halvledende polymerer.

Et resultat av Breibys doktorgradsarbeid er en forbedret kvantitativ beskrivelse av ordensgraden i polymerfilmer. Sjikt med bare noen molekyllags tykkelse og svært høy grad av orden ble oppnådd ved å la polymeren spres på overflaten av vann.

Et annet viktig studium var å følge inntørkningsprosessen for løsninger av polymerene. Det ble påvist effekt av valg av løsemiddel og av styrken på overblåsing med gass på ordensgraden i de inntørkede tynne filmene.

Arbeidet bidrar til en bedret forståelse og beskrivelse av molekylstrukturen i polymermaterialer. Dette er viktig både for videre forskning og for kommende anvendelser av disse materialene.

Avhandlingen har tittelen «Ordering and Preferred Orientation in Films of Polymeric Semiconductors / Orden og preferert orientering i filmer av polymere halvledere». Arbeidet er hovedsakelig blitt utført ved Institutt for fysikk, NTNU.

En betydelig del av det eksperimentelle arbeidet ble gjort ved synkrotron/røntgen-anlegget ESRF i Grenoble, og ved et spinnresonans-laboratorium ved Tokyo Metropolitan University. Professor Emil. J. Samuelsen var veileder for prosjektet. Arbeidet ble finansiert av Norges forskningsråd, NTNU og The Sasakawa Foundation.

Dag W. Breiby er utdannet sivilingeniør (1999) fra Fakultet for fysikk, informatikk og matematikk, NTNU, og forsvarte doktorgraden 24. januar i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.