NYHETSBREV

Bourdon-røret frem i lyset

Den gamle teknologien er fortsatt i bruk i dag

Et bourdon-rør
Et bourdon-rør Bilde: Baumer
1. juli 2014 - 07:00

Utviklingen innen prosessinstrumentering går i et rasende tempo, elektronikk kommer inn nær sagt over alt. Likevel er en over 160 år gammel mekanisk teknologi fortsatt i bruk for trykkmåling med Bourdon-røret. Det er utviklet av Eugène Bourdon i 1849 og er fortsatt den vanligste metoden for mekanisk trykk­overvåking i gass og oljeindustrien. Oppfinnelsen resulterte i firmaet Bourdon-Haenni som ble slått sammen med Baumer Group i 2005.

Stabile i bruk

I Norge er Sigum forhandler. De markedsfører «Bourdon original» som nå løftes fram igjen på alle mekaniske manometre. Bourdon-baserte manometre er enkle å håndtere og vedlikeholde, de klarer store trykkområder og gir god nøyaktighet (opp til 0,1%). Dette mekaniske produkter påvirkes heller ikke av strømbrudd eller signalfeil.

De fleste manometre fra Baumer baserer seg fortsatt på Bourdon-prinsippet, dog med mere moderne produksjonsløsninger som imøtekommer kvalitetskravene fra bl.a. utfordrende olje og gassinstallasjoner.

Les om: Gassmåler har nøyaktighet på 0,1 prosent

Store bruksområder

Baumers manometre leveres med måleområde fra vacuum til over 1500 bar, i de fleste størrelser og materialer. Egne spesialversjoner finnes for bruk i ATEX områder, med kjemisk seal, flushmembran for forurensete medier, næringsmiddelutførelse eller for bruk på oksygen.

Baumers manometre leveres med måleområde fra vacuum til over 1500 bar, i de fleste størrelser og materialer. Egne spesialversjoner finnes for bruk i ATEX områder, med kjemisk seal, flushmembran for forurensete medier, næringsmiddelutførelse eller for bruk på oksygen.Mekanisk manometer bygget etter Bourdon-prinsippet, utviklet av Eugéne Bourdon i 1849Levert av Baumer, markedsført i Norge av Sigum AS Baumer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.