SAMFUNN

Boston kaller

9. aug. 2001 - 12:36

Stedsvalget ble Boston, fordi byen lenge har hatt status som USAs ledende forsknings- og teknologimiljø, noe som også gjenspeiles i Massachusetts' yrende teknologibaserte næringsliv.

Hva er det som gjør Boston så interessant? MIT og Harvard er åpenbart profilerte institusjoner som selvsagt setter sitt preg på Boston som forsknings- og teknologisentrum. Men her er så mye mer: Massachusetts har totalt 54 universitet og college, noe som virkelig gjør denne staten – og i særdeleshet Boston – til en magnet for dyktige og driftige mennesker fra alle verdens hjørner.

Nye teknologibaserte bedrifter innen områder som IT, bioteknologi og medisinsk teknologi blomstrer, og det meste spinnes ut fra forskningsmiljøene ved de mange universitetene. Bevisst satsing på grunnforskning med høy kvalitet, og en like bevisst sammenkobling av tidligere isolerte fagmiljøer, har gjort universitetene i Massachusetts til motoren i New Englands næringsliv.

Bioteknologi

I nyere tid har dette særlig vært påfallende innen området bioteknologi, hvor Harvard og MIT har etablert en ny Joint Harvard-MIT Division of Health Sciences & Technology. Filantropen Edwin Whitehead gikk også nye veier innen tverrfaglighet og akademisk uavhengighet da han i 1982 etablerte The Whitehead Institute. Han la 35 millioner dollar på bordet for å etablere et uavhengig institutt, dog assosiert til MIT. Det bidro til at Bostons forskningsmiljøer, med Whitehead Institute i spissen, var de største offentlige bidragsytere til sekvenseringen av det humane genome.

Disse innovative, tverrfaglige miljøene har også resultert i et stort antall nye teknologibedrifter. Bare innen området bioteknologi har Massachusetts i dag ca. 300 bedrifter med til sammen ca. 25.000 ansatte, hvorav de fleste er etablert i løpet av de siste ti årene. Flere av disse nyskapingene er allerede blitt modne internasjonale bioteknologibedrifter som kjemper om markedsandeler med de store farmasøytiske gigantene.

Bygger nettverk

Både universitet, bedrifter, investorer og politikere kan utvilsomt lære mye av de erfaringene som er gjort, og stadig gjøres, i Boston. NTC Boston består per i dag av to personer, og vi konsentrerer våre begrensede ressurser om å bygge nettverk mot fagmiljøer og bedrifter innen områder som Nærings- og handelsdepartementet samt Norges forskningstråd fremhever som viktige for framtidig næringsutvikling i Norge.

Vi har arbeidet spesielt med medisinsk teknologi og bioteknologi, samt e-helse. Vi har etablert oss i sentrale lokaler Federal Street, down-town Boston, og vi er nå i ferd med å skifte ut vegg-til-veggteppene med parkett, slik at vår norske samarbeidspartnere skal føle seg mer hjemme når de kommer på besøk.

Dette var en første hilsen fra Boston, men vi vil nå regelmessig presentere ulike aspekter fra Bostons forsknings- og teknologiverden for TU-lesere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.