KLIMA

– Bortkastet å sortere plast

INGEN VITS? SSBs forskningsleder mener det ikke lønner seg å sortere plast.
INGEN VITS? SSBs forskningsleder mener det ikke lønner seg å sortere plast. Bilde: colourbox.com
2. mars 2010 - 07:48

Sortering av plast er bortkastet. Det er like greit å bare brenne plasten, mener forskningsleder Annegrete Bruvoll i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Uklare mål

Det meste av plasten som brukes er laget av olje eller naturgass. Hvis all plast her i landet ble gjenvunnet, ville det ha utgjort 0,3 prosent av oljeproduksjonen, ifølge Bruvoll.

Denne andelen tilsvarer å skru av oljekranene i tre og en halv time.

– Utslippene fra avfallsbehandling er minimale, stort sett under 1 prosent av de nasjonale utslippene. Skal utslippene ned, er det helt andre utslippskilder som må reguleres. Det er derfor helt uklart hvilke miljø- og ressursproblemer man forsøker å løse med å øke gjenvinningen, sier Bruvoll til Vårt Land.

Gjenvinning gir også utslipp av klimagasser, og avfall må ofte transporteres lange strekninger for å gjenvinnes, påpeker hun.

Substitutt for andre tiltak

– Om det er en målsetting å ta ut mindre olje eller å hogge mindre skog, ja, så bør myndighetene regulere nettopp dette. Paradoksalt nok virker det som det er slike mål en har i tankene, samtidig som en er opptatt av gode rammebetingelser for både oljeproduksjon, skogbruk og treforedling, sier forskeren.

Bruvoll påpeker at mengden skog i Norge er mer enn fordoblet siden 1925.

– Myndighetene er opptatt av gode rammebetingelser, blant annet ved lave CO2-avgifter. Er det da et mål å øke gjenvinningen av papir for å redusere uttaket av skog? spør forskeren. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.