ENERGI

Borten Moe vil satse på atomforskning: – Uforsvarlig å ikke gjøre det

Norge må forske på kjernefysikk og -kjemi, sier forskningsminister Ola Borten Moe. Han gir 25 millioner kroner til atomforskning. 

I det reviderte nasjonalbudsjettet vil Ola Borten Moe legge fram 25 millioner kroner til å styrke forskningen rundt kjernefysikk og kjernekjemi i Norge.
I det reviderte nasjonalbudsjettet vil Ola Borten Moe legge fram 25 millioner kroner til å styrke forskningen rundt kjernefysikk og kjernekjemi i Norge. Foto: Torstein Bøe/NTB
12. mai 2022 - 08:34

Satsingen kommer i revidert nasjonalbudsjett, som legges fram torsdag.

– Nå ser vi behovet for å på nytt satse på forskning på et stadig mer aktualisert område, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Nettavisen.

Ministeren avviser samtidig at det foreligger planer om atomkraft i Norge.

– Det er ikke noe vi tar stilling til nå. Dette handler imidlertid om å styrke forskningen rundt kjernefysikk og kjernekjemi, sier Borten Moe.

– Det er blitt ganske åpenbart gjennom de siste års hendelser, som handler om energi- og forsyningssikkerhet i Europa, men også på grunn av det som er skjedd i Ukraina, at flere land reviderer atomstrategien fremover, sier han.

Norge har lenge hatt forskningsreaktorer på både Kjeller og i Halden. Disse er blitt gamle, og skal ikke brukes fremover. Nå er det et prosjekt på gang for å fjerne reaktorene, som er alt annet enn en enkel øvelse.

– Som land er det uforsvarlig, etter mitt skjønn, å ikke forholde seg til det fenomenet. Det er uforsvarlig å ikke forsikre oss om at vi har kritisk kompetanse innenfor disse fagområdene, sier Borten Moe.

Dersom Ola Borten Moe mener at Norge skal subsidiere svensk kjernekraft, bør han i det minste samtidig foreslå at Norge kan ta imot det radioaktive avfallet, skriver vindkraftutvikler Harald Dirdal.
Les også

Subsidiere svensk kjernekraft? Enda en «enkel», men dyr løsning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.