DATATELE

Børsrakett utfordrer Google

Karl Johan med veikart og gatenavn
Karl Johan med veikart og gatenavn Bilde: Google Earth
Jannicke Nilsen
17. sep. 2007 - 09:35

For noen år tilbake var Google i dialog med det børsnoterte norske selskapet Blom om bruk av bedriftens kartdata. De endte opp med å gå for Microsoft.

Neste uke lanserer kartsystemleverandøren sin egen GPS-tjeneste som vil konkurrerer direkte med Google Earth. Sistnevnte har en database med satelittbilder og flyfoto fra hele verden.

Nye tjenester

Bloms nye tjeneste gjør det mulig å manøvrere seg i Europas tusen største byer ved hjelp av en GPS (Global Positioning System).

- Vi har store forventninger til denne tjenesten. Vi har jobbet i to år med dette. Kjøpet av spanske Opera Wireless i juni satte ytterligere fart på sakene, sier Blom-sjef Dirk Blaauw til Aftenposten. Han tror den nye billeddatabasen kan generere en rekke nye tjenester.

3D

Tjenesten viser ikke bare gatene, men også fotografiske bilder som gir et tredimensjonalt inntrykk. Bildene er tatt fra flere høyder og vinkler fra Bloms 33 fly som de disponerer.

- Google er på sett og vis en konkurrent, men det er ikke en vi frykter. Kvaliteten på vår tjeneste er mye bedre, vi er helt klart i helt i tet på dette området i forhold til våre konkurrenter. Vi har en unik database, sier Blaauw til avisen.

Neste år

Blom er nå i dialog med de fleste store mobiltelefon og GPS-selskaper om mulige samarbeidsavtaler.

Tjenesten lanseres i Spania neste uke, men vil ikke komme til Norge før neste år. En smakebit av billedkvaliteten kan du likevel få på Skråbilder på gulesider.no.

Noen planer om å innlemme hele kloden i databasen har Bloom forøvrig ikke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.