NYHETSBREV

Borregaard fjerner 90 prosent av alarmene

For mange alarmer går uten tilstrekkelig årsak

I Borregaard er 15 kontrollrom redusert til en driftsentral. Nå skal antall konsoller ned fra seks til fire. Da må antallet alarmer kuttes dramatisk. Terje Rudlende vil fjerne 90 prosent av alle alarmer.
I Borregaard er 15 kontrollrom redusert til en driftsentral. Nå skal antall konsoller ned fra seks til fire. Da må antallet alarmer kuttes dramatisk. Terje Rudlende vil fjerne 90 prosent av alle alarmer. Bilde: Trond-E. Pentz Pedersen
5. jan. 2015 - 07:00

Den mest belastete konsollen i Borregaards driftsentral har 300 alarmer hvert døgn. Nå har kjemibedriften i Sarpsborg startet prosjektet «Alarm­optimalisering». Borregaard skal redusere sine konsoller i driftsentalen fra seks til fire. Uten forbedringer må operatørene på de fire gjenværende konsollene da håndtere 6000 alarmer per døgn, med opp til 2700 på den med størst belastning.

– Alarmbelastningen blir for høy og hver alarm koster penger sa Terje Rudlende, prosjektleder for bedring hos Borregaard.

Les om: Forbereder fremtidens kontrollrom

Færre alarmer gir bedre oversikt i kritiske situasjoner

Det første målet er at sammenslåingen ikke skal føre til økt antall alarmer for noen operatør. Mål to er at hver konsoll ikke skal ha mer enn 300 alarmer hvert døgn, og det endelige målet er å få tallet ned til 150 per døgn.

Det betyr at 90 prosent av alarmene er fjernet. Da vil operatørene få de rette alarmene og ha forbedret oversikt i kritiske situasjoner.

Repeterende alarmer får hovedfokus

Mye av arbeidet legges i å forbedre eksisterende prosesser og rutiner, som å tune regulatorer slik at de fungerer optimalt.

– Så vurderer vi eksisterende utstyr og forbedrer eller bytter utstyr slik at det fungerer optimalt og reduserer antall alarmer. I tillegg undertrykker vi alarmer som kommer i forbindelse ved at vi gjør en bevisst handling som f.eks. vask av utstyr.

Han deler alarmene i tre typer. Reelle alarmer som kommer én gang når de skal, repeterende alarmer som kommer mange ganger inntil problemet er løst og sist alarmer som ikke skal være alarmer.

Det er gruppe to, repeterende alarmer som får hovedfokus.

– Disse belaster systemet mye og er det vi har prioritert å forbedre teknisk samt at alarmene kun skal komme en gang når de først kommer.

Les også: Vil fornye symbolbruken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.