ENERGI

Boris Johnson legger fram plan for grønn omstilling

I alle områder i den britiske økonomien, fra industri og transport til oppvarming av britiske hjem, skal det søkes alternativer til kull, olje, gass og bensin.

Den britiske statsministeren Boris Johnson legger fram en plan for grønn omstilling i Storbritannia.
Den britiske statsministeren Boris Johnson legger fram en plan for grønn omstilling i Storbritannia. Foto: Yui Mok/PA via AP/NTB
19. okt. 2021 - 16:50

Blant de mange målene i den 368 sider lange planen er å avvikle bruken av fossilt drivstoff i el-sektoren innen 2035. I framtiden skal strømmen komme fra atomkraftverk, havvind og hydrogen.

På en konferanse om den grønne omstillingen tirsdag ba Johnson også om store utenlandske investeringer til grønne prosjekter.

Blant avtalene som er inngått, er et partnerskap med Bill Gates-stiftelsen til en verdi av 200 millioner pund for grønne investeringer i privatsektoren.

Av konkrete tiltak i planen er subsidier til husholdninger for å bytte ut varmtvannsberedere som drives med gass – og milliarder til elbiler og ladestasjoner.

– Storbritannia vil føre an på veien mot klimanøytralitet, heter det i forordet til planen til Johnson, som er vert for det store klimatoppmøtet COP26 i Glasgow om tolv dager.

Bildet er fra Arendalsuka i fjor.
Les også

Vil gi 1200 milliarder til Ukraina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.