OLJE OG GASS

Boresenter vil øke sikkerheten

Det nyopprettede SSBU får status som forskningssenter.
Det nyopprettede SSBU får status som forskningssenter. Bilde: Mona Sprenger
Maiken Ree
16. des. 2010 - 15:31

Forskningsrådet har i dag innvilget det nyopprettede Senter for boring og brønn for økt utvinning (SSBU) status som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Senteret, som er etablert av IRIS, SINTEF, Universitetet i Stavanger og NTNU, ble stablet på bena i sommer, og samarbeider tett med petroleumsindustrien.

Klok satsing

– Dette er en klok satsing, som vil komme hele samfunnet til gode. Bedre boremetoder er raskeste vei til økt utvinning av olje og gass fra eksisterende felt på norsk sokkel. Økt utvinning forlenger levetiden til feltene og gir mangfoldige milliarder ekstra inn i statskassen. Bedre boremetoder bedrer også sikkerheten i boreoperasjoner, sier leder for senteret, Sigmund Stokka, i en pressemelding.

Åm-utvalget pekte på problematikken rundt brønnboring i sin rapport om økt utvinning som ble lansert tidligere i år. I dag bores for få brønner, noe som fører til at felt stenges ned før tiden og enorme inntekter blir liggende igjen i bakken.

Les også: Vil ha økt utvinning i gamle felt

Skape Åm-verdier

Ifølge det nyopprettede senteret, har de som ambisjon å bidra til verdiskapning i en størrelsesorden som det indikeres i Åm-rapporten; 7.000 milliarder kroner.

– Satsing på SSBU er et riktig skritt på veien mot økt utvinning og sikrere boreoperasjoner. Det er gledelig at myndighetene tar denne utfordringen alvorlig, sier Stokka.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.