OLJE OG GASS

Borer om kapp med torsken

HAR DET VI TRENGER: De særskilte kravene som stilles til petroleumsvirksomheten i Barentshavet kan oppfylles med dagens teknologi, konkluderer Veritas-rapport. Her er Nuculaprospektet for Hydro i Barentshavet.
HAR DET VI TRENGER: De særskilte kravene som stilles til petroleumsvirksomheten i Barentshavet kan oppfylles med dagens teknologi, konkluderer Veritas-rapport. Her er Nuculaprospektet for Hydro i Barentshavet. Bilde: Allan Klo/Statoil
Tore Stensvold
29. jan. 2007 - 10:18

Norsk Hydro må være ferdig med leteboringen på Nucula-feltet utenfor Finnmark innen 1. mars. Da begynner torsken å gyte.

Boringen mer Polar Pioneer er tillatt ut fra svært strenge krav til sikkerhet og miljø.

Beredskap

Norsk Hydro skal ha brukt mellom 50 og 60 millioner kroner på beredskapstiltak. Dersom uhellet skulle være ute er en rekordstor flåte mobiliserbar på kort varsel. Innen 24 timer står til sammen 26 fartøyer parat til aksjon, skriver Nordlys.

Nucula-feltet ligger bare 45 kilometer fra Nordkapp. I god sikt er platået synlig fra boreriggen. Nucula skal ligge i samme geologiske formasjon som Goliat-feltet, som ligger cirka 50 kilometer sørøst for Snøhvitfeltet og cirka 85 kilometer nordvest for Hammerfest.

Gjenbruk

Statens forurensningstilsyn har stilt krav om ”nullutslipp” av miljøskadleige stoffer. For første gang skal boreslam tas hånd om og brukes på nytt.

Store supplybåter med oljevernutstyr har en responstid på få timer. 17 av fartøyene er fiskebåter i Honningsvåg-regionen. Disse får kompensert for å være i beredskap under boring.

Modell

For å kartlegge hvilke konsekvenser et eventuelt oljeutslipp kan få, har Hydro kjørt 3.600 simuleringer av ulike scenarier.

- Det tar minimum 34 timer før eventuell olje når land. På de fleste simuleringene tar det 3-5 dager. 34 timer i verste fall og under ekstreme forhold. Vi har derfor veldig god beredskap, sier Hydros letesjef i Nord-Norge, Ole Haugerud.

Leteboringen startet 16. januar. Hele operasjonen koster totalt 350 millioner kroner. Geologene har store forventninger til området.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.