MARITIM

Boreal-båt seilte 23 turer med sprekk i baugen

En kollisjon ga en 25 centimeter lang sprekk i skroget.

Boreal valgte ikke å rapportere inn en sprekk i skroget på en hurtigbåt i Nordland i 2019.
Boreal valgte ikke å rapportere inn en sprekk i skroget på en hurtigbåt i Nordland i 2019. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik/NTB
8. feb. 2021 - 07:08

Rederiet Boreal Sjø holdt en sprekk i skroget på hurtigbåten MS Jernøy hemmelig overfor Sjøfartsdirektoratet, og holdt skipet i drift i mer enn tre uker.

31. juli 2019 kolliderte MS Jernøy med en jernbåt i havna i Bodø, skriver Nationen.

Kollisjonen skapte en sprekk i skroget, som ifølge et medlem av mannskapet var cirka 25 centimeter lang og to centimeter høy.

I en epost til Sjøfartsdirektoratet skrev rederiet imidlertid at det kun dreide seg om motorproblemer, og at ulykken derfor ikke ble ansett som rapporteringspliktig. Selskapet innrømmer feilen overfor Nationen.

23 turer

Sprekken i skroget ble reparert først 23.–24. august samme år. I perioden mellom ulykken og reparasjonen seilte hurtigbåten på 23 turer, noen av dem over Vestfjorden mellom Bodø og Svolvær.

Reparasjonen ble meldt inn til Sjøfartsdirektoratet 30. september.

16. desember fikk hele Boreal Sjø seilingsnekt langs norskekysten av Sjøfartsdirektoratet. Den gang gikk direktoratet ut med flere andre eksempler på at rederiet ikke hadde begjært skader eller gjennomført risikovurderinger etter skader. Seilingsnekten varte bare noen timer, før de fikk midlertidig tillatelse til å seile igjen.

Første del av kongeskipet Vasas nye kjølstøtte settes sammen. Dagens 17 utvendige støtter erstattes av 27 spesialdesignede vugger bygget i stål. Årsaken til endringen er at skipets skjøre trevirke risikerer å synke inn i skroget over tid. Takket være innebygde måleinstrumenter vil man også kunne måle vekten på skipet etter skiftet.
Les også

Vasaskipet synker igjen – reddes med nye støttevegger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.