ARBEIDSLIV

Bor ute - skatter hjemme

ER BOSATT: Hvis de har hus eller hytte i Norge, er norske statsborgere bosatt i Norge,selv om de er fastboende i andre land, mener norske skattmyndigheter.ARKIVFOTO
ER BOSATT: Hvis de har hus eller hytte i Norge, er norske statsborgere bosatt i Norge,selv om de er fastboende i andre land, mener norske skattmyndigheter.ARKIVFOTO
Anders J. Steensen
27. juli 2004 - 08:00

Willy Olafsen med familie er bosatt i USA, betaler skatt i USA, har amerikansk arbeidsgiver og er ansatt på normale amerikanske vilkår. Likevel mener norske skattemyndigheter at han må betale inntektsskatt til Norge. Han har jo en eiendom her.

Skattlegging av utestasjonerte nordmenn har skapt interesse, både på Stortinget og blant ingeniører som arbeider utenlands. Situasjonen er ikke bedre for nordmenn som ikke er utestasjonert, men som arbeider for arbeidsgivere i det landet de bor.

Willy Olafsen arbeider i et internasjonalt firma i Houston, er bosatt der sammen med kone og tre barn, og mottar ingen ytelser fra den norske stat. Han beskriver situasjonen som enda verre enn for utestasjonerte. Hans historie viser at norsk skatteiver er uovertruffen.

Siden han har bolig eller hytte i Norge, er Olafsen etter de nye skattereglene skattemessig bosatt i Norge de tre første årene etter at han har flyttet ut. Det holder ikke at huset eller hytta er utleid da dette indikerer at han har tilhørlighet til Norge.

- Utlendinger kan eie hus og hytte, men ikke nordmenn i utlandet da dette er en indikasjon på at oppholdet i utlandet er midlertidig, skriver han til oss i en e-post.

Olafsen fikk problemer med å få godkjent flytting fra Folkeregisteret. De anså at han og familien var bosatt i Norge selv om de bor i Sugar Land, Texas. Barna går på offentlig skole i Texas.

- Vi betaler 6000 dollar i boligskatt som finansierer skolesystemet her borte. Jeg måtte anke avgjørelsen til Skattedirektoratet der vi under tvil fikk medhold, skriver han.

Huset i Norge ble solgt da leiemarkedet kollapset.

Er utflyttet

Olafsen har en lokal amerikansk arbeidskontrakt uten ekstra ytelser som normalt ville blitt gitt fra Norge.

- Jeg har ingen jobb å komme tilbake til i Norge. Jeg er her på like vilkår som mine amerikanske kolleger. Jeg betaler skatt til USA og dekker selv sykeforsikring på 250 dollar i måneden for meg og min familie, understreker en frustrert Olafsen.

Likevel ville ligningsmyndighetene i Norge at han skulle betale skatt til Norge. Olafsen skulle altså få lov til å bo i Texas, men dras opp på norsk skattenivå uten å få gjenytelser fra Norge som barnetrygd, folketrygd eller pensjon.

- Dagens regelverk er helt komplett umulig å forstå. Jeg har innhentet eksperthjelp fra skattejurister i Norge og USA. De bare rister på hodet.

Olafsen har underveis opplevd at norske myndigheter krever Form 6166 fra IRS (det amerikanske ligningsvesenet) for å dokumentere at han skatter til USA - noe som er umulig å få i overgangsårene.

- Form 6166 får du ikke av IRS i disse overgangsårene da du skatter til Norge og USA. Det Norge gjør er nok ulovlig i henhold til internasjonale skatteavtaler, mener Olafsen og hans skattejurister.

Praksisen varierer fra ligningskontor til ligningskontor, og de som ligger rundt Oslo er beryktet blant nordmenn som jobber i utlandet.

Tenk flere ganger

Det å betale norsk skattenivå samt bo i Texas ville bety økonomisk ruin for Olafsen. Han måtte ha en meget solid inntekt for å betjene alle utgifter til helse, skole etc. i USA. Det er kun ved hjelp av gode skattejurister at han har greid å unngå å måtte skatte til Norge.

- Jeg har flere kolleger som gjerne vil ut i verden får å lære mer, men jeg har advart dem mot å reise ut pga. skattesituasjonen. Den er svært usikker. Det kan fort bli en stor økonomisk belastning for de nordmenn som ikke er utestasjonert fra et norsk firma. Risikoen er for høy, understreker Olafsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.