KRAFT

Boomerangturbin skal gjøre havvind billigere

Aerogenerator X spinner om en vertikal akse. Den blir dermed lavere og slipper vektproblemene som plager vanlige vindturbiner.
Aerogenerator X spinner om en vertikal akse. Den blir dermed lavere og slipper vektproblemene som plager vanlige vindturbiner. Bilde: Wind Power Limited
Stein Jarle Olsen
28. juli 2010 - 13:16

Det britiske selskapet Wind Power Limited har vist frem sitt såkalte Aerogenerator-prosjekt, visualisert av arkitektselskapet Grimshaw.

Studie

Aerogenerator X, som turbinen er kalt, er resultatet av en 18 måneder lang mulighetsstudie ("NOVA-prosjektet") gjennomført av universitetene Sheffield, Cranfield og Strathclyde og selskapene QinetiQ og Wind Power Limited.

Pengene kom fra Energy Technologies Institute, et partnerskap mellom BP, Caterpillar, EDF, E.ON, Rolls-Royce, Shell, Wind Power Limited og britiske myndigheter.

Boomerangturbinen er bare halvparten så høy som en konvensjonell vindturbin, og har vekten sentrert i bunnen av konstruksjonen.

Motsatt akse

Vanlige havvindturbiner er ofte sårbare for vær og vind på grunn av at mesteparten av vekten ligger i toppen.

Og mens vanlige vindturbiner roterer rundt en horisontal akse, roterer Aerogenerator X i stedet rundt en vertikal akse. Det gjør turbinene mye lavere, men bredere enn dagens turbiner.

– Å oppskalere konvensjonell offshorevindturbinteknologi for å overkomme kostnadsbarrierene har store utfordringer. Ikke minst gjelder det vekten av bladene, som har en fullt reversert slitasjesyklus for hver rotasjon, sier professor Feargal Brennan ved Cranfield University i en pressemelding.

10 MW

Aerogenerator X ser ut til å få en kapasitet på 10 MW, og Wind Power Limited ønsker nå å bygge en 1 MW prototype og se på hvordan de kan kommersialisere teknologien videre.

Derfor har de også inngått en forståelse med ingeniørselskapet Arup om å bistå i å drive utviklingen videre.

Les mer om: