ENERGI

Bondevik startet 43 GWh

SMÅTT:Fallet mellom tre eksisterende magasiner utnyttes i to nye småkraftverk.  Anleggene minimale miljøkonsekvenser, og ingen elvestrekninger har fått endret vannføring. Dette er Øvre Bersåvatn kraftverk. FOTO: STATKRAFT.
SMÅTT:Fallet mellom tre eksisterende magasiner utnyttes i to nye småkraftverk. Anleggene minimale miljøkonsekvenser, og ingen elvestrekninger har fått endret vannføring. Dette er Øvre Bersåvatn kraftverk. FOTO: STATKRAFT.

De to kraftverkene ligger i høyfjellet over Tyssedal. Grunnlaget er de samme magasinene som er brukt til kraftproduksjon i området i mer enn 100 år. Utbyggingen påvirker ikke miljøet negativt. Selv om kraftverkene er små, kan de forsyne om lag 2100 husstander med elektrisitet.

– Øvre og Nedre Bersåvatn kraftverk er fremtidsrettede prosjekter som viser den nye og miljøvennlige måten å utnytte vannkraften på: Skånsomt mot naturen og mer effektivt enn før. Disse to kraftverkene illustrerer at det fortsatt er mye å hente fra våre rene og fornybare vannkraftkilder, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.Minst og nyest

Statkrafts to nyeste kraftverk er de minste selskapet har bygget. Planene har ligget i lenge i skuffen. De ble tatt opp igjen da økonomiske og teknologiske forhold gjorde det mulig å bygge ut.

Anleggene er helt uten veiforbindelse. Frakt av personell og det meste av utstyret er gjort med helikopter. De tyngste komponentene er fraktet sju mil over Hardangervidda på vinterføre for å unngå skader på naturen.

Utbyggingen er i tråd med myndighetenes og Statkrafts ønske om å oppruste og utvide eksisterende vannkraftanlegg. Statkraft prosjekterer flere liknende kraftverk. Det største av disse ligger i tilknytning til de snart 50 år gamle Røssåga-anleggene i Nordland. Dersom disse planene blir realisert, vil de gi 1,5 TWh ny energi.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.