NETTARKIV

– Bommet med 10 000 arbeidsplasser

REGNEMESTEREN: BNL-direktør Ketil Lyng mener han er bedre til å regne enn Finansdepartementet. Likevel karakteriserer han regjeringens arbeid som forbilledlig.
REGNEMESTEREN: BNL-direktør Ketil Lyng mener han er bedre til å regne enn Finansdepartementet. Likevel karakteriserer han regjeringens arbeid som forbilledlig. Bilde: Joachim Seehusen

Da Kristin Halvorsen la frem krisepakken i Stortinget, sa hun at «Tiltakene som vi nå foreslår skal være effektive for å bekjempe arbeidsløshet, og vi har beregnet at de i seg selv vil gi oss 15 000 flere arbeidsplasser ved utgangen av 2009.»

Men Byggenæringens Landsforening (BNL) og Entreprenørbedriftene Bygg og Anlegg er langt mer optimistiske enn finansministeren. Da pakken ble lagt frem mandag, jublet de to bransjeforeningene og anslo at den ville redde et sted mellom 20 000 og 25 000 arbeidsplasser.

– Jeg skjønner ikke hvordan Finansdepartementet har regnet, sa BNL-direktør Ketil Lyng da.

Allerede dagen etter var Lyng mer presis og mer optimistisk: – Vi tror tiltakspakken skaper 25 000 arbeidsplasser, vi har fått Prognosesenteret til å gå gjennom tallene for oss, og deres konklusjon er meget klar, sier Lyng.

Skepsis i SSB

Men i Statistisk sentralbyrå heller analysene mot 15 000.

– Vi tror at regjeringen har kommet med et rimelig anslag, sier forsker Torbjørn Eika i gruppe for makroøkonomi.

– Betyr det at byggenæringens tall er for optimistiske?

– Jeg har en anelse om at de er overdrevet optimistiske, men jeg vil ikke si for mye uten å ha sett hvordan de regner, sier Eika.

Han peker på at innholdet i krisepakken ikke uten videre kan overføres direkte til arbeidsplasser i Norge.

– Utenlandske entreprenører kan være med å konkurrere om jobbene som nå kommer. Dessuten skal det kjøpes en rekke varer som kommer fra utlandet.

Optimistisk

I BNL rådet fortsatt optimismen, et døgn etter at pakken ble lagt frem.

– Ja, hvorfor skulle den ikke det, sier Ketil Lyng.

– Finansdepartementet anslår jo virkningen til bare 15 000 arbeidsplasser, og får støtte fra SSB?

– Vi anslår som en tommelfingerregel at en milliard kroner gir 850 arbeidsplasser i anleggssektoren og 1150 arbeidsplasser innen bygg, i snitt 1000 mann per milliard. Nå har regjeringen gitt 13 milliarder til bygge- og anleggsnæringen, det blir 13 000 arbeidsplasser. Men for hele verdikjeden, som dekker mer enn bygg og anlegg, kan vi doble disse tallene, sier Lyng.

Konservativ regjering

Lyng tror at regjeringen bevisst har valgt et konservativt anslag over tallet på arbeidsplasser.

– Statsministeren sa jo i en debatt at de hadde valgt å legge frem konservative tall. Vi tror våre tall er riktigere.

Ingen i Finansdepartementet ville snakke om hvordan de har kommet frem til sine tall, men vi ble lovet svar på e-post. Redaksjonen mottok ingen slik e-post innen fristen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.