BYGG

Boligvisninger i AR vil snu opp ned på eiendomsbransjen. Nå kommer de første prosjektene til Norge.

En AR-app får 3D-modellene til å vise seg på skjermen når du retter den mot plantegningen. Modellen til venstre er hvit i dette tilfellet fordi den tilhører et påfølgende byggetrinn.
En AR-app får 3D-modellene til å vise seg på skjermen når du retter den mot plantegningen. Modellen til venstre er hvit i dette tilfellet fordi den tilhører et påfølgende byggetrinn. Foto: Knut Bjørheim

Når nybyggsavdelingen til DNB Eiendom legger ut Tordenskiolds Hage for salg i Trondheim om sju eller åtte uker, vil det bli landets første med visninger i AR (augmented reality – utvidet virkelighet). TU Bygg har ikke sett dette konkrete prosjektet, men flere andre presentasjoner og visualiseringer fra det svenske selskapet Wec 360, som nylig etablerte seg i Norge. De har kommet langt i bruken av VR (virtuell virkelighet), med detaljrike modeller som gjør at du praktisk talt kan gå rundt i boligen du er interessert i. Med VR-brillene på kan du sjekke utsikten, lysforholdene, endre tilvalg og farger samt, i noen tilfeller, ta en tur ned på gateplan og prøvegå veien til barnehagen.