DOKTORGRADER

Boligtransformasjon i Addis Abeba

14. mai 2001 - 22:24

Lavinntektsgruppenes utvidelse av boligmassen nær bykjernen i Addis Abeba er tema for arkitekt Essayas Ababu Tarekegns doktoravhandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Etiopia er foreløpig et av de minst urbaniserte land i Afrika sør for Sahara, ettersom bare 15 prosent av befolkningen bor i byer. Hovedstaden Addis Abeba, med rundt 3 millioner innbyggere, har imidlertid en meget stor befolkningsøkning. Den organiserte delen av boligsektoren makter bare å dekke en meget liten del av behovet. Det medfører flere "squattere" (ulovlige bosettere) i og i nærheten av bykjernen, og en sterk økning av innbyggertallet i de eksisterende boligområdene ved at boligene der utvides.

Tarekegn har studert denne transformasjonen og viser at lavinntektsgrupper er i stand til å øke arealene i den eksisterende boligmassen betydelig. Dette blir gjort med tradisjonell byggeteknikk og kjent materialbruk, egeninnsats og med egne økonomiske ressurser. Utvidelsene finner sted gradvis, men får en betydelig lavere kvalitet enn den opprinnelige bebyggelsen og betyr en stor belastning på infrastruktur og nærmiljø, noe som igjen blant annet medfører økt helserisiko for befolkningen.

Avhandlingen har tittelen KITIYA - Transformation of Low Income Housing in Addis Ababa / Transformasjon av lavinntektsboliger i Addis Abeba . Den er utført ved Institutt for byggekunst, NTNU, med professor Sven Erik Svendsen som hovedveileder og professor Harald Høyem som medveileder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.