BYGG

Boligprodusentene vil ikke ha passivhuskrav

Bransjeforeningen Boligprodusentene vil kjempe mot påbud om passivhus fra 2015.

KJEMPER MOT: Per Jæger og Boligprodusentene er lite begeistret over regjeringens ønske om å innføre passivhus  fra 2015. Jæge rmener 2020 er et mer reallistisk mål med tanke på den omfattende opplæringen byggenæringen må gjennom.
KJEMPER MOT: Per Jæger og Boligprodusentene er lite begeistret over regjeringens ønske om å innføre passivhus fra 2015. Jæge rmener 2020 er et mer reallistisk mål med tanke på den omfattende opplæringen byggenæringen må gjennom. Bilde: Joachim Seehusen
25. apr. 2012 - 12:48

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, kaller det et eksperiment å påby passivhusstandard om knapt tre år, fra 2015.

I Stortingsmelding 21, Norsk klimapolitikk, sier regjeringen at passivhus skal bli påbudt fra 2015, og at målet er nesten nullenergihus innen 2020.

– Meg bekjent er det ikke gitt midler til forskning på hvordan passivhus virker på inneklima. Det er den største utfordringen, og vi må være trygge på at dette duger før vi lar unger og voksne bli utsatt for så tette hus.

Les også: – Ingen bryr seg om helseeffekten av klimatiltak

Offentlige må gå foran

Jæger er kritisk til at myndighetene vil la private boligbyggere gå foran når energibruken skal ned.

– Jeg tror det vil være klokt om kommuner og stat kunne starte med å bygge passivhus. Da tar det offentlige risikoen. Nå er det kun de flinkeste som er i gang. Vi må samle erfaring før går i gang for fullt.

Les også: Hvor gode er egentlig passivhusene?

Øver oss

En god del passivhus er allerede ført opp, og stadig flere prøver seg. Det rokker ikke ved Boligprodusentenes holdning om at byggenæringen ikke er klar ennå.

– Vi øver oss og samler erfaring. Vi har et stort arbeid i gang for å spre denne erfaringen. Vi har bygget en rekke hus utstyrt med fuktmålere og andre sensorer for å se hvordan det går.

– Dette er jo en stortingsmelding som skal behandles, vi skal fremme våre synspunkter i den videre behandlingen, sier Jæger.

Les også: – Vi bør bygge bedre enn reglene krever

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/154262

Brytninger i BNL

– Dette er jo akkurat det vi foreslo i Arnstadutvalget og som jeg ivret for den gangen, sier Tor Helge Dokka, seniorforsker på Sintef Byggforsk og medlem i Arnstadutvalget som i sin rapport fra 2010 foreslo de kravene som regjeringen vil innføre.

– Det er jo litt brytninger i BNL-systemet men stadig flere i bransjen støtter passivhus. Jeg tor krav fra 2015 er en rett progresjon.

Dokka legger til at det bør komme overgansordninger.

– Det er noe opplæring på gang, men det må intensiveres kraftig. Jeg er overbevist om at dette går bra og at det også vil bidra til at vi bygger bedre.

Trekker på skuldrene

Hos den store riksdekkende entreprenøren og boligutvikleren Veidekke er reaksjonen på det varslete påbudet om passivhus ikke mer enn et skuldertrekk.

– Både teknologien og markedet har jo allerede tatt oss langt på vei mot passivhus. Dette vil fortsette og at det innføres påbud i 2015 gir ikke grunnlag for store bekymringer, sier Kai Krüger Henriksen, kommunikasjonsdirektør i konsernet.

– Er det en korrekt beslutning regjeringen nå har fattet?

– Det vil tiden vise, svarer Henriksen.

Les også:

– For langt nord for passivhus

Rådgiverne vil ha passivhus 

Passivhus kan bli fryktelig dyrt

Ja til passivhus, nei til tidspress 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.