BYGG

– Boligbygging er en gordisk knute

Joachim Seehusen
25. aug. 2009 - 11:17

Gordisk knute

  • Den gordiske knuten var en trylleknute som fantes i Zevs’ tempel i oldtidsbyen Gordium (Gordion) i Frygia i Lilleasia. Denne knuten befant seg mellom åk og stang på en vogn.
  • Etter sigende skal vognen ha tilhørt en konge ved navn Gordios. Sagnet sier at den som greide å løsne knuten skulle bli herre over Asia.
  • Gjennom hundrevis av år var det mange som forsøkte seg uten å klare det.
  • Til slutt kom Aleksander den Store forbi i 334 f.Kr. Som de fleste andre problemer denne mannen hadde, ble også dette problemet løst med sverdets makt, han hogg knuten tvers av.
  • Uttrykket «gordisk knute» brukes ofte om vanskelige og øyensynlig umulige problemer som kun kan løses med radikale eller resolutte midler.

Kilde: Wikipedia

Til tross for at det nå meldes om økende interesse for visninger og noe prisøkning er det fortsatt rekordlavt start av nye prosjekter.

Få boliger

For annet kvartal i år ble det satt i gang 24 prosent færre boliger enn for samme tid i fjor.

– Vi har aldri tidligere målt så lav igangsetting, sier Per Jæger, administrerende direktør for bransjeforeningen Boligprodusentene.

Stavanger er nå det eneste stedet i landet der det fortsatt er god boligbygging.

Fornøyd med rentepolitikken

Boligprodusentene venter at 2009 vil gi enda svakere igangsetting av boliger enn fjoråret, men at det så snur.

Jæger roser både Norges Bank for rentepolitikken og Husbanken for å stille midler til disposisjon.

– Men bankene er fortsatt meget strenge og krever minimum 50 prosent forhåndssalg for å finansiere leilighetsprosjekter, derfor vil det gå lang tid før vi ser en vekst i nybyggingen, selv om vi nå er inne i en markedstrend som er positiv, sier Jæger.

Planrot

Boligprodusentene mener også at den nye planloven som trådte i kraft 1. juli i år vil føre til ytterligere forsinkelser.

– Det finnes ikke god nok forståelse for hvordan den nye loven skal brukes verken hos kommunene eller hos bedriftene. Vi vet at det får konsekvenser, men ikke hvilke. Det må lages nye reguleringsplaner og det tar tid, sier Jæger.

Gordisk knute

Prognosesenteret har tidligere hevdet at det er behov for 40 000 nye boenheter hvert eneste år. Selv i toppårene ble det ikke bygget så mange.

– Ja, vi står fast på det anslaget. Det er ren matematikk basert på flyttestrømmer og befolkningsvekst, sier Bjørn Mangor Birkeland, administrerende direktør i Prognosesenteret.

– Nå igangsettes det 20 000 boliger for lite og vi har et boligmarked i ubalanse, det er en gordisk knute, sier Birkeland som ikke kan svare på hvordan dette kan løses når det ikke bygges boliger som er rimelige nok til at folk kjøper.

– Det vil først og fremst ramme de svakeste, fastslår han.

Små prosjekter

Noen utbyggere har plukket prosjekter frem fra skuffen og lagt dem ut for salg.

– Ja, men det er mindre prosjekter. Det vil gå lang tid før vi ser store prosjekter med flere hundre leiligheter, sier Birkeland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.