BYGG

Boligblokk av tre i åtte etasjer

Joachim Seehusen
25. juni 2008 - 07:09

– Vi har i hvert fall ikke hørt om noen som er høyere og vi vet det er høyest i Sverige, sier Thomas Staslund, salgsleder hos Martinsons, som bygger de høye massivtreblokkene.

Det er de sju øverste etasjene som er bygd i massivtre.

– Bygningene blir så lette at vi måtte bygge den nederste etasjen i betong, forteller konstruktør Håkan Risberg hos Martinsons.

Stålstag

Stålstag som er støpt fast i betongsålen løper gjennom veggene og forankrer etasjeskillerne.

– Bygningene veier ikke mer enn en fjerdedel av en tilsvarende betongbygning og vi må ha stålstagene for å stå imot løft som vinden kan skape, sier Risberg.

Risberg sier at de høye trehusene ikke har bydd på spesielle utfordringer for ingeniørene.

– Dette er jo nytt så det har manglet anerkjente standardløsninger. Vi har måttet benytte Statens Provningsanstalt for å få nødvendig dokumentasjon, men alle de løsningene vi har valgt har vist seg å være gode nok.

Martinsons har vært konsekvente i sitt materialvalg. Selv heissjaktene er bygget i tre.

– Ja, det later til å fungere godt, vi har brukt det i to bygg som allerede er ferdige i et annet prosjekt og de har stått i noen måneder nå, sier Risberg. Nå står ytterligere fire massivtreblokker for tur.

Vanlig

– Massivtrehus er ikke uvanlig i Sverige, vi frykter ikke at det skal blir vanskelig å selge dette. Vi har allerede mottatt flere forespørsler om andre prosjekter, sier Staslund.

Han forteller at det primært er to spørsmål som dukker opp: lyd og brann.

– Vi bruker en patentert gummilist mellom veggelementene og etasjeskillerne, det gir god lyddemping. Massivtreelementer tar ikke lett fyr, men bygningene leveres med sprinkleranlegg. Det er mest av hensyn til inventaret, ikke de bærende konstruksjonene, forteller Staslund.

Norge for tur

– Jeg svarer alltid "hvorfor ikke" når jeg får spørsmål om hvorfor vi velger å bygge i massivtre, sier Risberg. – Vi er et selskap med lang erfaring, og vi ønsker større nisjer for våre produkter.

Prøver på elementene som blir brukt i høyhusene er nå sendt Martinsons avdeling i Drammen.

– Ja, vi vurderer om vi skal forsøke dette i Norge også, men jeg kjenner ikke til detaljene, sier Risberg.

Alle blokkene i Växjö blir bygget etter passivhusstandard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.