INDUSTRI

Betongrigg begynte å brenne 850 meter under bakken

De 130 arbeidere ble fanget under jorden er nå  i sikkerhet igjen. Én er fraktet til sykehus med røykskader.

130 personer er fanget under bakken etter at anleggsmaskin tok fyr 852 meter under bakken. Blidens gruve i Garpenberg er en av verdens største underjordiske sinkgruver.
130 personer er fanget under bakken etter at anleggsmaskin tok fyr 852 meter under bakken. Blidens gruve i Garpenberg er en av verdens største underjordiske sinkgruver. Foto: Boliden
6. feb. 2020 - 14:57

Ifølge politiet begynte det å ryke kraftig i en betongrigg som befinner seg 852 meter under bakken. Det er uklart om det fortsatt brenner.

Ifølge Aftonbladet tok de 130 personene i gruva seg til et tilfluktsrom hvor de venter på redningstjenesten. Ifølge SVT er det 46 tilfluktsrom i gruva med luft nok til 239 personer i åtte timer.

– Medarbeideren som kjørte maskinen forsøkte å slukke, før han kom seg i sikkerhet sammen med de andre og tilkalte redningstjenesten, sier Klas Nilsson, kommunikasjonssjef i Boliden.

Da brannmannskapene kom til stedet, viste det seg at maskinføreren hadde klart å slukke brannen, og at temperaturen på åstedet var lav.

Fraktes opp med heis

Lars-Göran Morén, innsatsleder på stedet, forteller til SVT at arbeiderne ble transportert opp fra gruven med heiser. Klokken 15:30 var alle oppe i friluft igjen. Én er rutinemessig fraktet til sykehus med røykskader. Det er ikke kjent hvor alvorlig skadene er.

Røykutvikling i en anleggsmaskin gjør at 130 arbeidere nå har søkt sikkerhet i et tilfluktsrom dypt under bakken i Garpenberg-gruva, en av verdens største underjordiske sinkgruver. <i>Foto:  Boliden/Tomas Westermark</i>
Røykutvikling i en anleggsmaskin gjør at 130 arbeidere nå har søkt sikkerhet i et tilfluktsrom dypt under bakken i Garpenberg-gruva, en av verdens største underjordiske sinkgruver. Foto:  Boliden/Tomas Westermark

Ifølge Nilsson trenes det regelmessig på situasjoner med brann og røyk i gruvegangene.

Et eget team er opprettet for å lede redningstjenesten nede i gruvegangene. Først når brannen er konstatert slukket og røyken er ventilert ut, begynner arbeidet med å hente opp arbeiderne.

Sveriges eldste gruveområde

Nødetatene fikk melding om brannen i Garpenberg-gruva like før klokken 14. Garpenberg er et tettsted i Hedemora kommune i Dalarnas län.

Gruva er ifølge Boliden en av verdens mestproduserende og moderne sinkgruver. Det er også Sveriges eldste gruveområde som fortsatt er i drift.

Årene i gruva inneholder sink, bly, sølv, kobber og gull.

Etter et stort nytt funn på slutten av 90-tallet, gikk gruva fra randen av nedleggelse til å bli Bolidens nest største investeringsprosjekt noensinne i 2014. 

Brannmannskaper jobber på åstedet for brannen.
Les også

Sør-Korea: 16 døde etter brann i batterifabrikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.