IT

Boikotter seminar om DLD

Konstituert direktør i Datatilsynet, Ove Skåra, boikotter departementets DLD-seminar.
Konstituert direktør i Datatilsynet, Ove Skåra, boikotter departementets DLD-seminar. Bilde: Espen Zachariassen

Advokatforeningen, Datatilsynet, Den internasjonale juristkommisjonen og presseorganisasjonene boikotter Justisdepartementets høringsseminar om EUs datadirektiv fordi bare politiet får delta i panelet.

Organisasjonene har varslet justisminister Knut Storberget (Ap) om at de ikke ønsker å delta på seminaret som skal avholdes i kjølvannet av høringen om datalagringsdirektivet, skriver Aftenposten og Dagsavisen.

– Gissel

Organisasjonene har vært aktører i debatten om datalagringsdirektivet (DLD) og har avgitt innspill i høringsrunden. Boikotten har sammenheng med at seminarpanelet skal bestå kun av politi- og påtaleorganer.

– Dette er et vekkelsesmøte for tilhengerne av direktivet, sier leder Lars-Henrik Paarup Michelsen i den tverrpolitiske organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet.

– Jeg kommer ikke til å sitte i salen som et gissel for Storbergets dårlig fordekte propagandaseminar, sier advokat Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjonen.

Paneldebatt

Politiets sikkerhetstjeneste, Kripos, Riksadvokaten, Det nasjonale statsadvokatembete og Politidirektoratet skal sitte i panelet på halvdagsseminaret. Der skal de holde hver sin innledning. Etterpå blir det paneldebatt mellom de samstemte deltakerne.

Storberget sier at departementet ikke har hatt ambisjoner om et seminar om alle problemstillingene rundt DLD.

– Målet er ikke å oppsummere hele høringsrunden, og det er ingen møtetvang, sier justisministeren.

Han minner om at motstandere og kritikere av datalagringsdirektivet har oppfordret departementet til å synliggjøre hvorfor det er så viktig for justissektoren å få direktivet.

– Det skal vi gjøre på møtet. Vi kunne gjort det bak lukkede dører. I min naivitet har jeg ønsket åpenhet og demokrati, og derfor åpnet dørene for dem som ønsker å komme og delta på møtet, sier Storberget til Aftenposten.

– Gufs fra Sør-Europa

Frps Bård Hoksrud frykter at justisministerens ignorering av datalagringsmotstanderne fører til at Stortinget vedtar direktivet på sviktende grunnlag.

– Denne måten å opptre på fra ministerens side minner veldig om systemer i land vi nødig vil bli sammenlignet med. Regjeringer som kun lytter til dem som støtter deres eget standpunkt og arrogant avviser den brysomme opposisjonen, styrker ikke demokratiet, sier Hoksrud i en pressemelding.

Han mener prosessen er et bevis på at statsråden alt hadde gjort opp sin mening lenge før saken ble sendt ut på høring.

– Hadde det vært opp til Storberget hadde han sikkert droppet høringsrunden. Jeg frykter at han nå vil ta all informasjonen fra politiet for god fisk.

Les mer om: