ROMFART

Boeings nye romfartøy havnet i feil bane – returnerer til jorda

Boeings nye romfartøy Starliner har snudd i retning Jorden innen 48 timer. Den planlagte koblingen til ISS lørdag er avlyst etter at fartøyet havnet i feil bane.

Boeings nye romfartøy Starliner tok av fra Cape Canaveral fredag.
Boeings nye romfartøy Starliner tok av fra Cape Canaveral fredag. Foto: Joel Kowsky / NASA via AP / NTB scanpix
21. des. 2019 - 08:38

Boeing kom med kunngjøringen fredag ettermiddag, norsk tid, like etter at NASA opplyste at Starliner ikke kommer til å nå fram til Den internasjonale romstasjonen (ISS) lørdag slik planen var.

– Romfartøyet forbrente mer drivstoff enn ventet for å kunne opprettholde presis kontroll. Dette har forhindret ankomst til ISS, skriver NASA-sjef Jim Bridenstine på Twitter.

Oppskytingen skjedde med en Atlas V-rakett klokken 6.36 fredag morgen, lokal tid. Den ubemannede kapselen ble koblet fra bæreraketten som planlagt etter oppskytingen.

Alt så i starten ut til å gå som det skulle. Men Starliner havnet ikke i den riktige banen som trengs for å kunne nå Den internasjonale romstasjonen (ISS), melder CNBC.

NASA skylder på en feil som gjorde at romfartøyet trodde tiden var en annen enn den var. Starliner er ventet å lande på jorda igjen på søndag, skriver ABC News.

NASA avsluttet sin nettsending av oppskytingen tidligere enn planlagt da problemene oppsto.

Starliner er ubemannet. Om bord er testdukken Rosie. Planen er at Boeings nye fartøy skal frakte astronauter til ISS fra neste år. Fredagens oppskyting var den første testturen som Starliner skulle ha til ISS.

Mye står på spill for Boeing, som sliter med en omdømmekrise i kjølvannet av ulykkene med 737 MAX-flyene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.