ARBEIDSLIV

Bøddel i EU

Basen er basert på egeninnmelding og inneholder i dag over 56.000 navn, men mangler kvinner. Som evaluatorer godtar eller forkaster du FoU-prosjekter.

Med EU-utvidelsen 1. mai og flere milliarder kroner til fordeling i 6. rammeprogram, kan mange norske bedrifter få midler. Norske evaluatorer kan kanskje hjelpe på slik at mer av det Norge betaler inn til EU havner i norske bedrifters FoU-avdelinger.

I Norges forskningsråd oppfordrer spesialrådgiver Simen Ensby flere nordmenn til å melde seg. Ingen vet hvor mange nordmenn som står i basen i dag, men Ensby anslår at et sted mellom 100 og 150 nordmenn har vært med siden sent på 80-tallet.

- Dette er kanskje den mest objektive vurdering av forskningsprosjekter som finnes, sier Ensby.

EU betaler reise, kost og losji samt en mindre sum som ofte oppleves altfor lav av personer ansatt i næringslivet. Det forventes at arbeidsgiver stiller tid til rådighet.

Vil du bli evaluator kan du registrere deg på denne siden: http://www.cordis.lu/experts/fp6_candidature.htm

- Jeg brukte vel en times tid på registreringen, anslår Kallhovde. Han ringte noen dager senere for å forhøre seg om hva som så skulle skje.

- Det tok litt tid å finne rett person, men jeg tror at jeg ble valgt ut fordi jeg hadde fulgt opp min egen registrering og spurt hva som skulle skje, sier Kallhovde.

I EU sier Graham Stroud, Head of Unit RTD A2, at utvelgelsen skjer gjennom søk i databasen på stikkord ekspertene selv har lagt inn.

I e-posten til Teknisk Ukeblad sier Stroud at dette gir en lang liste som så blir sjekket grundigere, både med hensyn til kompetanse og for å få en riktig sammensetning av gruppene.

Målet er 40 prosent kvinneandel, noe som ikke alltid lar seg gjenomføre. Det er et krav, skriver Stroud, at alle programmene fornyer sine eksperter med minimum 25 prosent hvert år. Dermed skal det ikke være mulig å sitte som evaluator i mer enn fire år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.