SAMFERDSEL

Boblen brast i Bamble

25. okt. 2000 - 06:35

Andover Industries er storprodusent av innredningsdetaljer i plast til biler. I Bamble skulle industribygg reises for lokale penger, bygget skulle fylles med maskiner fra USA, ti mann skulle få jobb og bedriften skulle lage tusenvis av produkter basert på lette perler av plasten polypropylen. Daglig leder og teknisk sjef var ansatt, og alt var fryd og gammen, gikk det frem av en reportasje i Teknisk Ukeblad 37/2000.

Så sprakk boblen: Andover US fikk i sommer ny ledelse, som etter hvert ikke ville spytte inn mer penger i et norsk datterselskap, og det norske selskapet måtte slås konkurs. Nå slåss mor og datter mot hverandre. Norske Andover har fått bistand fra ViG, og advokat Johan Henrik Frøstrup i Porsgrunn har sendt amerikanerne et varsel om erstatningskrav.

Mens de venter på amerikanernes respons, har ViG satt i gang en interngransking av Andoverprosjektets framdrift og finansiering. Rapporten lages av ViGs styre sammen med representanter for Statens nærings- og utviklingsfond (SND) i Telemark og det lokale selskapet GreKoNi, som alle var partnere i Andover Industrier A/S. Granskingen skal vise i detalj hva som hendte fra 1998 til i høst.

Samtidig vil styret i ViG undersøke den rolle forretningsmannen Jan Johansen har spilt i utviklingen. Hans omdømme har, ifølge ViG selv, vært omdiskutert og har flere ganger vært tatt opp i styret. Der bedømte man det slik at Johansens nære kontakter med ledelsen i Andover i USA var av større verdi enn hans rykte i Norge. Det var grunnen til at ViG bestemte seg for å gå inn i et forprosjekt til 400.000 norske kroner sammen med Johansen.

Saken vurderes juridisk, med sikte på å belyse erstatningsansvar og de reelle mulighetene for å få tilbake litt av de pengene som ble tapt i konkursen. ViG antar at en avklaring skal kunne foreligge i disse dager.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.