BYGG

BNL: Vil ikke ha dumping-tiltak

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Sverre A. Larssen.
Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Sverre A. Larssen. Bilde: Alexander Hagstadius
Mona Strande
9. mai 2007 - 08:17

Fredag fremmet regjeringen forslag om nye tiltak for å hindre at utenlandske arbeidstagere i Norge får dårligere lønn og arbeidsvilkår enn norske.

Flytter ansvaret

Tiltakene skal gi arbeidsgiver og tillitsvalgte ansvar for kontroll av lønns- og arbeidsforhold.

- Istedet for å "privatisere" kontrollansvaret, burde regjeringen heller styrke Arbeidstilsynet. Det vet vi nytter, sier administrerende direktør Sverre A. Larssen, Byggenæringens Landsforening (BNL), til Dagens Næringsliv.

Oppdragsgivers ansvar

Regjeringen foreslår blant annet:

  • Oppdragsgiver skal få plikt til å påse at oppdragstagerne eller underentreprenørene betaler det de skal til sine ansatte.
  • De tillitsvalgte skal få rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørene og rett til å melde fra til Arbeidstilsynet.
  • Å stramme inn reglene for innleie av arbeidstagere, i tillegg til at det vil bli innført en godkjenningsordning for vikarbyråer.

- Friere for de useriøse

Ifølge Dagens Næringsliv mener Larssen forslagene er ufornuftige. Han vil heller at Arbeidstilsynet styrkes.

- Dessuten går forslaget inn for å gi innsynsretten til tillitsvalgte, og det er bare halvparten av bedriftene som har tariffavtaler og tillitsvalgte. Det er stort sett LO-tillitsvalgte som får innsynsrett, og disse er stort sett i de seriøse bedriftene. Dermed blir det større belastning på de seriøse, mens de useriøse får enda større armslag, sier Larssen til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.