PROSJEKTER

BNL: Spår svakere vekst for anleggsmarkedet i 2020

Årsaken er at flere store veiprosjekter har blitt forskjøvet til 2021.

Jon Sandnes er adm.dir i Byggenæringens Landsforening.
Jon Sandnes er adm.dir i Byggenæringens Landsforening. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
18. juni 2019 - 15:12

Prognosene for byggenæringen viser fortsatt vekst i å årene fremover, selv om 2018 ble et hvileskjær.

– Etter mange år med sterk vekst roet markedet seg litt i 2018. Mangel på arbeidskraft og høyere rente dempet aktiviteten, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening.

Det er Prognosesenteret som har utarbeidet markedsrapporten for BNL. Den inneholder en gjennomgang av utsiktene for norsk økonomi og de norske bygge- og anleggsmarkedene med prognoser for perioden 2019 til 2021.

– Prosjektinformasjon antyder at anleggsmarkedet får svakere vekst i 2020, hovedsakelig fordi flere store veiprosjekter har blitt forskjøvet til 2021. – Den politiske risikoen har økt i samferdselsprosjektene. Nå er det viktig at NTP følges opp slik at kapasiteten i markedet kan opprettholdes, sier Sandnes.

Flere bedrifter har rapportert om dårligere tall, og spesielt i anleggsmarkedet sliter mange bedrifter med å tjene penger. 

– Bestillerkompetanse hos byggherre og kompetanse hos leverandørene vil være nøkkelen. Bruk av ny teknologi og digitale verktøy vil få opp marginene i næringen. Mange lykkes, men fortsatt er det for mange bedrifter som ikke tjener penger, avslutter Sandnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.