BNL med bønn til kommunene: – Ikke utsett planlagte investeringer

Byggenæringens Landsforening, BNL, oppfordrer i et brev til landets kommuner om å bidra til å opprettholde arbeidsplasser som nå er fare, i lys av den krevende økonomiske situasjonen.

Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo
Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo Foto: Eva Helene Storm Hanssen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
5. des. 2022 - 11:52

– Med brevet ønsker vi at kommunene tar innover seg hva de kan bidra med i budsjettbehandlingen for 2023 med tanke på å redusere usikkerhet for næringslivet, sikre arbeidsplasser og for å bidra til energieffektivisering. Kommunene bidrar veldig bra på mange områder, også til næringsutvikling. Men nå står hele Norge i historisk krevende tider, og det vi frykter mest er at utsettelse av investeringer vil gi langvarige konsekvenser som det tar flere år å få opp å gå igjen, sier Nina Solli, adm. direktør i Byggenæringens Landsforening.

– Det handler først og fremst ikke om at kommunene må bidra mer, det er viktig å understreke. Det handler heller om å være forutsigbare og å sørge for å opprettholde prosjekter som allerede er planlagt og som ligger inne i økonomiplanperioden på 4 år. Forskyves disse, står vi overfor en langvarig krise ikke bare i byggenæringen, men for flere sektorer, understreker  Solli.

BNL erfarer nå at mange kommuner utsetter planlagte investeringer også utover økonomiplanperioden på 4 år. Vedlikehold av bygg, veg og anlegg er svært viktig av flere grunner. Det bidrar til å forlenge levetid, og til å redusere kostnader på kort og lang sikt. Vedlikehold er også viktig for å redusere energitapet i bygg og på veg for å forebygge slitasje på kjøretøy.

BNL oppfordrer kommunene om følgende:

– Ikke utsett planlagte investeringer. Det er viktig å bidra til å opprettholde aktivitet og sikre arbeidsplasser i en utfordrende tid for Norge.

– Oppretthold et godt nivå på vedlikehold av bygg, veg og anlegg. Det som ikke holdes i
forsvarlig stand gir på sikt økte kostnader og reduserer levetid.

– Gjennomfør planlagte investeringer i skoler, barnehager, veger, anlegg og andre offentlige bygg, også for å opprettholde stabil boligproduksjon.

– Sørg for bevilgninger til energieffektivisering for å redusere energitap i bygg.

– Oppretthold planleggingsnivået, så prosjekter blir modne for investering når handlings-
rommet for kommunen igjen blir større.

Morros Batteries med base i Arendal
Les også

Forskningsrådet tildeler Freyr og Morrow 17 millioner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.