BNL med bønn til kommunene: – Ikke utsett planlagte investeringer

Byggenæringens Landsforening, BNL, oppfordrer i et brev til landets kommuner om å bidra til å opprettholde arbeidsplasser som nå er fare, i lys av den krevende økonomiske situasjonen.

Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo
Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo Foto: Eva Helene Storm Hanssen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
5. des. 2022 - 11:52

– Med brevet ønsker vi at kommunene tar innover seg hva de kan bidra med i budsjettbehandlingen for 2023 med tanke på å redusere usikkerhet for næringslivet, sikre arbeidsplasser og for å bidra til energieffektivisering. Kommunene bidrar veldig bra på mange områder, også til næringsutvikling. Men nå står hele Norge i historisk krevende tider, og det vi frykter mest er at utsettelse av investeringer vil gi langvarige konsekvenser som det tar flere år å få opp å gå igjen, sier Nina Solli, adm. direktør i Byggenæringens Landsforening.

– Det handler først og fremst ikke om at kommunene må bidra mer, det er viktig å understreke. Det handler heller om å være forutsigbare og å sørge for å opprettholde prosjekter som allerede er planlagt og som ligger inne i økonomiplanperioden på 4 år. Forskyves disse, står vi overfor en langvarig krise ikke bare i byggenæringen, men for flere sektorer, understreker  Solli.

BNL erfarer nå at mange kommuner utsetter planlagte investeringer også utover økonomiplanperioden på 4 år. Vedlikehold av bygg, veg og anlegg er svært viktig av flere grunner. Det bidrar til å forlenge levetid, og til å redusere kostnader på kort og lang sikt. Vedlikehold er også viktig for å redusere energitapet i bygg og på veg for å forebygge slitasje på kjøretøy.

BNL oppfordrer kommunene om følgende:

– Ikke utsett planlagte investeringer. Det er viktig å bidra til å opprettholde aktivitet og sikre arbeidsplasser i en utfordrende tid for Norge.

– Oppretthold et godt nivå på vedlikehold av bygg, veg og anlegg. Det som ikke holdes i
forsvarlig stand gir på sikt økte kostnader og reduserer levetid.

– Gjennomfør planlagte investeringer i skoler, barnehager, veger, anlegg og andre offentlige bygg, også for å opprettholde stabil boligproduksjon.

– Sørg for bevilgninger til energieffektivisering for å redusere energitap i bygg.

– Oppretthold planleggingsnivået, så prosjekter blir modne for investering når handlings-
rommet for kommunen igjen blir større.

Forbrukerrådet og en rekke politikere fra de fleste partier på Stortinget har uttalt seg kritisk om Enovas mandat, som handler om at de primært skal gi støtte til umodne teknologier. Solceller er det energisparingstiltaket der det deles ut mest støtte til private.
Les også

Gi Enova nytt mandat og få fart på energisparing hos boligeiere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.