BYGG

BNL kritisk til økt kommunelån

Ketil Lyng, adm.dir i BNL fra 1.11.2008
Ketil Lyng, adm.dir i BNL fra 1.11.2008 Bilde: Joachim Seehusen

Neste år skrur regjeringen opp kommunenes lånemuligheter med opptil 20 milliarder kroner, for å gjøre det enklere for dem å vedlikeholde skolebygg og bygge nye omsorgsboliger. Det gjøres ved at Kommunalbanken får mulighet til å låne ut mellom 15 og 20 milliarder kroner mer.

Må øke aktivitetsnivået

BNL synes det er positivt at Kommunalbanken får styrket egenkapital og økt låneramme, men advarer mot å tro at dette endrer totalbildet av kommunenes økonomiske løfteevne.

- Dette endrer ikke det store spørsmålet knyttet til kommunenes økonomiske løfteevne i en tid da skatteinngangen blir lavere og andre tap begrenser mulighetene kommunene har, sier administrerende direktør i BNL, Ketil Lyng.

Han mener den riktige måten å løse problemet på, er ved å gi kommunene ekstraordinære midler som kan øke aktivitetsnivået:

- Løftes aktivitetsnivået over det man har planlagt i forbindelse med satatsbudsjettet for 2009, kan man få mulighet til å gjøre de ekstrainvesteringene KS foreslår, sier Lyng i en pressemelding.

Fryktet begrensninger

Kommunenes Sentralforbund (KS) mener det allerede i 2009 kan realiseres prosjekter for rundt 30 milliarder av de 60 milliardene det er behov for å bruke på oppgradering av kommunale bygg de neste fem årene.

Kommunalbanken eies 80 prosent av staten, og 20 prosent av Kommunal Landspensjonskasse (KLP), og gir lån med gunstige renter til kommuner, fylkeskommuner og interkommunale selskaper.

I år har de lånt ut cirka 10 milliarder kroner, men de har vært urolige for begrensninger i utlånsveksten som følge av krav til egenkapital.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.