DATATELE

Bluetooth får konkurrent

WIBREE: Med den nye teknologien for trådløs kommunikasjon kan mobiltelefonen kommunisere med stadig flere småapparater.
WIBREE: Med den nye teknologien for trådløs kommunikasjon kan mobiltelefonen kommunisere med stadig flere småapparater. Bilde: Nokia
Finn Halvorsen
9. okt. 2006 - 07:30

Nokias mål med den nye teknologien er å åpne nye bruksområder og nye markeder for trådløs kommunikasjon.

Pulsmålere og digitalpenner

Mer spesifikt gjelder det anvendelser der Bluetooth ikke egner seg, som for eksempel avanserte armbåndsur, pulsmålere for sportsbruk, leketøy eller medisinsk overvåking.

Nokia ser også for seg at Wibree kan komme inn i mer tradisjonelle anvendelser som trådløs mus og tastatur og digitalpenner.

Reduserer strømforbruket

Den nye teknologien blir betegnet som en konkurrent, eller eventuelt et supplement, til Bluetooth.

Wibree er en vesentlig enklere løsning enn Bluetooth, og dermed reduseres strømforbruket med en faktor på cirka ti. Prisen per brikke blir også lavere. Rekkevidde og overføringskapasitet ligger omtrent på samme nivå, henholdsvis 10 meter og 1 Mbit/s.

Åpen standard

Nokia håper å få etablert den nye teknologien som en åpen standard hvor markedet åpnes for tredjeparts produsenter. Amerikanske Broadcom, engelske CSR, Epson og norske Nordic Semiconductor er så langt lisensiert for bygging av Wibree-brikker og er med på utviklingen av standarden.

Men Nokia vil ha mange flere med. I så fall håper de på å ha en første versjon av en åpen standard klar allerede i løpet av første halvår 2007.

To versjoner

Wibree-brikkene tenkes utført i to versjoner. Den ene er en dedikert Wibree-brikke til bittesmå elektronikkprodukter med batterier i knappestørrelse.

Videre ser Nokia for seg en kombinert versjon med både Blutetooth og Wibree på samme brikke. Dermed åpner det seg et hav av nye bruksmuligheter for mobiltelefonen.

Interessant

Hos Chipcon, eller Texas Instruments som nå er det offisielle navnet, som har spesialisert seg på ZigBee-teknologi, betegner Erik Markman Wibree som interessant. Han vil følge den videre utviklingen nøye.

Markman hadde imidlertid helst sett at utviklingen av standarden hadde gått gjennom den etablerte Bluetooth Special Interest Group (SIG).

- Da ville man fått et bredere nedslagsfelt, sier han.

- Foreløpig ser vi dessuten at vår teknologi henvender seg til et annet marked hvor kommunikasjon mellom enheter i et nettverk er fremtredende.

Les mer om: