MOBIL

Bluetooth-dingsen for deg som vil ha kontroll

Pebblebee kan spore unger og si fra om du glemmer mobilen.

Pebblebee holder kontakten med mobilen din via Bluetooth. Batteriet skal kunne vare i inntil tre år.
Pebblebee holder kontakten med mobilen din via Bluetooth. Batteriet skal kunne vare i inntil tre år. Bilde: The PebbleBee
Marius ValleMarius ValleJournalist
5. mars 2014 - 11:51

Crowdsourcing

Crowdsourcing er en finansieringsmodell hvor sluttbrukere finansierer utviklingen av et produkt. Tanken er at om mange nok legger penger i potten, kan produksjonen starte etter at kundene er på plass.

Kalles av og til «folkefinansiering» på norsk, og er i praksis en investeringsdugnad.

De største samfunnene for crowdsourcing er Kickstarter.com og Indiegogo.com.

På crowdsourcing-nettstedet Kickstarter dukker det stadig opp produkter som skal løse alle verdens problemer. Felles for mange av disse er at de ofte vil så mye at det blir vanskelig å gi en kort og grei forklaring på hva poenget egentlig er.

Det er litt av utfordringen vår med Kickstarter-prosjektet Pebblebee. Vi syns det er en smart idé, men den har så mange funksjoner og mulighet at vi har litt problemer med å koke det ned til en kort og grei beskrivelse.

LES OGSÅ: Denne ninjaen kan styre huset ditt

Så la oss begynne med å selve dingsen. Pebblebee Hornet er en rund sak som minner om en nøkkelring. Den har en LED-lampe og en høyttaler. Den er pakket full av bevegelsessensorer og et termometer, og har et utskiftbart batteri som skal kunne vare i inntil tre år. Vanntett er den også. Du kobler den til mobilen via Bluetooth, og installerer den tilhørende appen.

Bluetooth-tilkoblingen har en rekkevidde på 45 meter.

Bruksområdet spenner fra å kunne finne igjen ting du har festet dingsen til, til å registrere hvor gjenstanden har beveget seg. Appen på telefonen din kan varsle deg når Pebblebee Hornet har beveget seg ut av rekkevidde, eller når den beveger seg i det hele tatt.

LES OGSÅ: Dette er neste års gadgeter

Varsler deg om bevegelse

Dette åpner for en rekke forskjellige bruksområder. Fest den til døra, så varsles du om noen åpner døra. Fest den til hunden, så får du beskjed når han stikker av. Fest den til fjernkontrollen, så kan du enkelt finne den igjen, enten ved å få Pebblebee til å lyse eller lage lyd, eller ved å «peile» deg frem med appen. Legg en i kjøleskapet, så får du beskjed om temperaturen blir for høy.

Eller som utviklerene foreslår: Fest den til ungen din, så kan du se i appen hvor poden har beveget seg. Om så barnet er av typen som gjemmer ting, kan du i ettertid se hvor unge lovende har vært, og dermed hvor du skal lete etter disse bortgjemte gjenstandene.

Du kan også få Pebblebee til å bare sende deg varsler når du er eller ikke er bestemte steder. Det kan jo være slitsomt å hele tiden bli varslet om at nøklene dine er utenfor rekkevidde når du er hjemme, om du beveger deg utenfor rekkevidden av Pebbelbee til stadighet.

Fest PebbleBee til veska, så får du beskjed om du glemmer den eller om noen stikker av med den.
Fest PebbleBee til veska, så får du beskjed om du glemmer den eller om noen stikker av med den. The PebbleBee
Dingsen har en tast på siden, og du kan programmere appen til å utføre operasjoner når du trykker på den. La oss for eksempel si at du har en Pebblebee Hornet på bilnøkkelen din, og setter appen til å starte bilnavigasjon når du trykker på tasten.

Finn fjernkontrollen hvor som helst

Det er også mulig å finne igjen ting som er utenfor rekkevidde. La oss si at du har lett etter fjernkontrollen under alle sofaputene, og ikke klarer å peile den opp med appen. Da kan du merke den som forsvunnet.

Andre som bruker Pebblebee-appen vil automatisk registrere Pebblebee-enheter innen rekkevidde. Om en av disse er merket som mistet, vil appen sende informasjon om hvor den ble observert til Pebblebees tjener, som igjen varsler deg om at gjenstanden er registrert, sammen med koordinater. Og vips, så får du beskjed om at den fjernkontrollen har du glemt igjen i terminal 2 på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

At dette skal fungere skikkelig forutsetter naturlig nok at mange nok bruker Pebblebee-appen. Men det er i alle fall en teoretisk mulighet.

Enklere versjon kommer først

For å gjøre det hele litt mer komplisert utvikles det også en enklere versjon av Pebblebee, kalt Honey. I motsetning til Hornet har denne ikke bevegelsessensorer, så den har ikke alle mulighetene den mer avanserte utgaven har.

LES OGSÅ: Snart kan mobilen kjenne igjen objekter

Det ser uansett ut til at mange syns mulighetene med Pebblebee er besnærende. Målet var å samle 20 000 dollar, og etter litt over to uker har utviklerne nå sikret over 70 000 dollar og 1222 støttere. Det er fortsatt 22 dager igjen av finansieringsperioden, og dermed mulig å skaffe seg Pebblebee.

For 18 dollar (ca 110 kroner) pluss 4 dollar i frakt (ca 25 kroner) får du den enkle Honey-versjonen. Hornet-versjonen koster 35 dollar (ca 210 kroner) pluss frakt. Leveransen starter i mai for Honey og juli for Hornet.

Den tilhørende appen fungerer med Android og iOS, og en Windows Phone utgave skal være på vei.

Du kan lese mer på Kickstarter.

LES OGSÅ:

Får du ikke nok bass?

En fjernkontroll til mobilen

Nærbilder med alle mobiler

En ekstra tast til mobilen din

Supertelefonen du aldri får kjøpt  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.