IT

Blom legger Europa under seg

Tretten mål:
Teknisk dir. i Blom ASA, Nils Karbø viser hvordan noen raske klikk på skjermbildet viser at det ligger litt over 13 mål innen den blå streken som er tegnet rundt Slottsplassen.
Tretten mål: Teknisk dir. i Blom ASA, Nils Karbø viser hvordan noen raske klikk på skjermbildet viser at det ligger litt over 13 mål innen den blå streken som er tegnet rundt Slottsplassen. Bilde: orv
6. feb. 2008 - 07:07
Vis mer

For fire år siden var økonomien i geomatikkselskapet Blom ganske sjaber. Det gikk ikke så godt med den tradisjonsrike norske bedriften.

Så skiftet selskapet eier og det ble satset på ny teknologi.

Skråfoto

En av satsingene til Blom er aktiviteten rundt det de fleste etter hvert kjenner som skråfoto på Gulesider.no.

I tillegg å finne et kart knyttet til adresser supplert med tradisjonelle flyfotografiene ligger det skråfoto tatt fra rundt 20 norske byer.

Det er mye enklere å kjenne seg igjen i terrenget med slike fordi vinkelen passer mye bedre med måten vi er vant til å se husene fra.

Men det er ikke alt. Blom har enerett på Pictometry som det amerikanske systemet heter i 23 land i Europa. Til nå er rundt 1000 byer med til sammen 100 000 km2 i Europa skråfotografert. Selskapet har kontorer i 12 land i Europa og mer enn 1000 ansatte.Mer enn Web

Selv om skråfotografiene som ligger på gulesider.no kan være imponerende nok ligger det mye mer informasjon bak bildene enn bare skråfoto. Mens vanlige satellittfotografier har en nøyaktighet på rundt en meter har bildene i Bloms database en oppløsning på 15 cm.

Det er også bearbeidet slik at de er helt kartnøyaktige. Det betyr at det er mulig å bruke bildene på samme måte som man før brukte digitale kart på en skjerm og det utløser en masse muligheter.

I tillegg til anvendelser som de på gulesider.no selger Blom applikasjoner som benytter skråfotodata i GPS-navigatorer som gjør at folk kan se ruten på foto i stedet for kart. Et annet stort marked er redningsetater som mye enklere kan orientere seg rast frem til et sted når de vet hvordan det ser ut langs ruten.Måler i tre dimensjoner

Likevel er det ikke navigasjon som var det viktigste formålet da systemet ble utviklet. Det var først og fremst bygget som en plattform for geomatikk og det er innen geografisk saksbehandling systemet kommer til sin fulle rett. Nøyaktigheten begrenser seg ikke bare til todimensjonale data. Her ligger det også høydedata.

Det betyr at skråfotografiene kan brukes i et eget program på en PC til å få svært rask tilgang til alle slags måleoppgaver enten det dreier seg om avstander, arealer, volumer eller vinkler. Brukerne kan bruke systemet til å koble alle mulige plandata direkte til de geografiske dataene i fotodatabasen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

— Vi er helt i starten når det gjelder anvendelsen av kartnøyaktige skråfotografier og vi ser for oss en lang rekke nye bruksområder. Slike bilder er for eksempel et veldig godt utgangspunkt for å vise hvordan nye bygninger vil passe inn i omgivelsene rundt, sier teknisk dir. i Blom ASA, Nils Karbø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.