OLJE OG GASS

Blodig CO2-fangst

United Technologies tror blod har nøkkelen til CO2-fangst.
United Technologies tror blod har nøkkelen til CO2-fangst. Bilde: colourbox.com
Ole K. Helgesen
14. jan. 2010 - 11:16

I blodceller finnes det et enzym som gjør det mulig å fange opp CO2 og transportere den bort fra cellene. United Technologies som blant annet er store innen forsvarsindustri utvikler nå en industriell type blod basert på en syntetisk versjon av dette enzymet.

– Blodets evne til å fange CO2 er den beste kjente prosessen for å fange CO2, sier prosjektleder Harry Cordatos til Forbes.

Aminer er dyrt

Den vanligste teknologien for Co2-fangst er basert på aminer. Denne skal blant annet testes på Mongstad. Men løsningen er kostbar.

Man må blant annet løse opp kraftverkenes eksosgass for at aminene skal binde til seg CO2. Og etter at CO2 er fanget, må blandingen varmes opp for å frigjøre CO2. Dette er veldig energikrevende, og derfor blir kostnadene svært høye.

Blod fungerer best

United Technologies ser for seg at det er mye billigere å fange CO2 med membraner basert på syntetiske enzymer. Membranene skal fange opp Co2 på samme måte som røde blodceller tar opp CO2 og bryter den ned for at den skal løse seg opp i blodet.

I lungene gjør enzymet i blodcellene det motsatte. Der blir det oppløste bikarbonatet gjort om til CO2 igjen og frigjort. Forskerne håper å kunne gjenskape denne prosessen med det syntetiske enzymet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.