KRAFT

– Blir strømmen borte, så er den borte

Fire energikonsern er tatt ut i streik. 430.000 kunder kan bli berørt.

Strømkunder over store deler av landet kan bli rammet av streik fra og med i dag.
Strømkunder over store deler av landet kan bli rammet av streik fra og med i dag. Bilde: Colorbox
7. mai 2013 - 12:50

En knapp million strømkunder over store deler av landet kan bli rammet av streik på ubestemt tid fra og med denne uken.

Eidsiva og nettvirksomheten til BKK, Skagerak og Troms Kraft er tatt ut i streik, noe som kan få følger for strømforsyningen til 430.000 kunder i de tre sistnevnte selskapene.

Rammet allerede

Strømkundene som kan bli rammet befinner seg i Hordaland, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland og Troms.

Allerede har to bedrifter og to boenheter meldt inn strømbrudd til Troms kraft. Feilen vil ikke bli rettet så lenge streiken pågår, ifølge Energi Norge.

Feil rettes ikke

- Dersom det oppstår feil på nettet, eller det skjer et strømbrudd, vil ikke feilen bli rettet med mindre det står om liv og helse. Med andre ord, blir strømmen borte, så er den borte, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

"Streiken kan fort ramme våre kunder" står det på hjemmesidene til BKK, som ber strømkundene ta sine forholdsregler så lenge streiken varer:

  • Kontakt kommunen din dersom du er avhengig av strøm til elektromedisinsk utstyr
  • Tenk på muligheter for alternativ oppvarming
  • Ha klar lommelykter med «friske» batteri.

Videre advarer BKK om at selskapets evne til å rette opp feil ved strømbrudd vil være sterkt redusert, og at de kun rykker ut for å gjenopprette strømforsyning ved fare for liv og helse, eller betydelige materielle skader.

Les også: Skal bygge verdens største batteri

Sympatistreik

El og IT-forbundets medlemmer er tatt ut i streik fordi deres krav om tariffavtale med AFP for 67 ansatte hos IT-leverandøren Atea, ikke har ført fram.

Streiken trådte i kraft 29. april, med 67 berørte i Atea. Mandag ble den utvidet med drøyt 600 medlemmer, som streiker i sympati med de Atea-ansatte uten tariffavtale.

Ikke enig i streiken

Disse medlemmene jobber altså i de fire energikonsernene. Energi Norge er for tariffavtale og ordnede lønnsforhold, men er ikke uten videre enig i streiken.

- Atea står utenfor NHO-fellesskapet. Det er derfor et paradoks at sympatistreiken rammer bedrifter som ikke er part i konflikten. Enda mer absurd fremstår dette når det rammer bedrifter som følger de spillereglene El & IT Forbundet og LO ønsker for sine medlemmer i Atea, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

- Har gode avtaler

Atea mener El & it-forbundets medlemmer ikke har god streikegrunn.

– Vi har svært gode avtaler om lønns- og arbeidsvilkår i Atea. Vi opplever at ordningene vi har er mye bedre enn det El & it-forbundet streiker for å få, sier Jørn Goldstein, som er ansattrepresentant i Ateas styre.

Trapper opp neste uke

El & it-forbundet varslet opptrapping av streiken fra 14. mai, dersom partene ikke finner en løsning.

Da blir også Lyse, Haugaland Kraft og Statnett tatt ut. I så fall blir ytterligere 190 000 nettkunder (420 000 mennesker), samt det sentrale kraftnettet berørt.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå at streiken rammer strømkundene, men må samtidig erkjenne at selv små feil kan føre til langvarige strømbrudd. Dette beklager vi på det sterkeste, sier Ulseth.

Saken ble oppdatert tirsdag.

Les også:

Sparepærer holder ikke hva leverandørene lover

– Varmepumper senker ikke strømforbruket

Lager strøm av vind uten en eneste bevegelig del  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.