NETTARKIV

Blir som fabrikker

2. aug. 2001 - 16:54

Tiltagende konflikt i kystsonen minker tilgangen til beskyttede oppdrettsteder. Oppdrettsnæringen presses til å ta i bruk nye, mer eksponerte områder. Utviklingen går i retning av større, tyngre og mer integrerte anlegg, der røkterne kan jobbe og bo om bord. Flere forhold taler for økt bruk av stålanlegg i oppdrettsnæringen.

– Utstyr og fôrsiloer blir i større grad en del av oppdrettsanlegget. Anleggene vil bli mer selvforsynte med hensyn til servicefunksjoner og vil ligne små fabrikker, sier forsker Arne Fredheim ved Sintef Fiskeri og havbruk AS.

Tekniske utfordringer i kø

Sintef Fiskeri og havbruk har etablert et strategisk instituttprogram for å utvikle nye konsepter for sikre og miljøvennlige havbrukskonstruksjoner. Programmet er finansiert av Norges forskningsråd.

Med mer eksponerte lokaliteter, må forankring av anleggene tåle høyere sjø. Under sterk påkjenning vil videre nota kunne deformeres og gi mindre plass til fisken. Teknikker for å opprettholde notvolumet er avgjørende, for å sikre et godt oppvekstmiljø for fisken.

– Fremtidens havbruksinstallasjoner må være mer fleksible for å takle bølgepåkjenninger, algeoppblomstringer eller annen forurensning. En aktuell løsning kan være heve-senke og forflytningsmekanismer, forklarer Sintef-forsker Leif Magne Sunde.

Også marine operasjoner som lasting og lossing av fisk og fôr må tilpasses mer utsatte forhold.

Fjernstyrt

Røkterne må kunne jobbe på anleggene selv under stor påvirkning av strøm og bølger. I spesielt værharde perioder kan det imidlertid bli umulig å være ute på anlegget. Dager uten fôring, betyr tapte inntekter.

– Dess større verdier man har i merdene, dess viktigere blir det med sikker oppdrettsteknologi og kontrollsystemer, sier Arne Fredheim.

Visjonen er at driftsansvarlige skal kunne sitte på land og sjekke status på anleggene ved hjelp av en datamaskin og internett-tilknytning. Utvikling av mer avansert sensorteknologi for apetittovervåking og biomassemåling er på gang.

All statistikk og fôrkontroll vil være styrt av datautstyr, som kommuniserer inn til hovedkontoret på land. Sporbarhet vil bli integrert i kontrolløsningene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.