IT

Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

Alle kabler påvirker strømmen som går gjennom dem. Spørsmålet er om effekten er hørbar.

The cable guy: Professor Sverre Holm har satt seg godt inn i verdien av påkostede lydkabler.
The cable guy: Professor Sverre Holm har satt seg godt inn i verdien av påkostede lydkabler. Bilde: ORV
14. des. 2014 - 16:08

En solid investering i lydkabler er det som skal til for å lokke frem den beste lyden i hifi-anlegget. Det synes mange å være overbevist om.

Noen kan betale 180.000 kroner for å få transportert elektronene ubesudlet det siste par meterne fra kraftforsterkeren til høyttaleren.

Får de valuta for pengene?

Les også: Harde pakker til jul? Dette er våre tips

Dyrt selv med 90 prosent rabatt

Det vil ikke professor ved UIO, og professor II ved NTNU, Sverre Holm mene noe om.

Lykke og opplevelse er så mangt, mener han, og for noen er dette det som gjøre susen i tilværelsen.

Han har sine professorater i digital signalbehandling og bildeanalyse og har samtidig en brennende interesse for lyd. Han er også styremedlem i Audio Engineering Society Norge.

— Slike kabler hadde vært dyre selv om du hadde fått 90 prosent rabatt. Ja, selv med 99 prosent avslag hadde de være dyre. Personlig hadde jeg heller valgt et par gode kobberkabler med 2,5 mm2 eller 4 mm2 tverrsnitt. Eller aller helst kjøpt aktive høyttalere som ikke trenger kraftkabler, sier Holm som selv sverger til de aktive.

TEST AV BLUETOOTH-HØYTTALERE: Soleklar taper blant bluetooth-høyttalerne

Kan måles

Det Holm peker på er at effekten av høyttalerkabler kan måles.

— Når vi ser hva signalet har vært gjennom, fra den analoge eller digitale kilden til det er blitt til et forsterket signal i utgangen av kraftforsterkeren, er det jo litt sprøtt at de siste par meterne skal ha mye å si. Men noen mener det, og det er mulig å måle at signalet påvirkes av kabelen.

Holm deler inn kabelentusiastene i to grupper:

De som måler; objektivistene, og de som lytter; subjektivistene.

De første er villige til å bruke svært mye penger på å redusere effekten av en eller flere elektriske parametere. Den andre gruppen mener de kan høre forskjell.

TEST AV BOSE SOUNDSPORT: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Gullørene

— Det finnes folk som har det jeg kaller gullører, og som kan høre forskjeller i lydbildet som mange andre ikke oppfatter. Ganske mye av det har med trening og interesse å gjøre, men noe er selvsagt talent også. Vi vet jo at de finnes folk med ekstra god lukte- og smaksans, så noen hører nok bedre enn allmuen også, sier Holm.

Det var slike superlyttere som for alvor sparket i gang den første kabelrevolusjonen, men det var på 70-tallet.

— Den gangen var det ikke mange som brydde seg om hvordan signalet vandret fra forsterkeren til høyttaleren, og det var svært vanlig å bruke veldig spinkle kabler. Når du mater en høyttaler med 4 ohms impedans med en ti meter lang kabel på med tverrsnitt på 0,37 mm så bidrar den med en motstand på 0,9 ohm. Siden høyttalerimpedansen varierer med frekvensen til lyden, vil det gi ulik demping på ulike frekvenser. I en konkret høyttaler får vi på 400 Hz en demping på 2dB i en slik kabel, mens på 15 kHz er den bare 0,7 dB. Det er klart de med gode ører reagerte på slikt, sier han.

Med et kabeltverrsnitt på 2,5 mm2 må kabelen være 67 meter lang for å få en slik motstand.

— Slike lange kabler er realistisk bare i profesjonelle sammenhenger. Da er det bare å øke kabeltverrsnittet, eller bruke aktive høyttalere. Den svært beskjedne motstanden i en noen meter lang kabel hjemme hos folk er det nok tvilsomt om noen kan høre. Dessuten kan vi jo kompensere frekvenskurven ved å justere litt på equalizeren. Men det vil jo ikke puristene høre snakk om, sier Holm.

SONOS BOOST: Denne sender musikk gjennom murvegger

Objektivistene

Mange mener det ikke holder med å høre. Kan de måle forskjell, er det god nok grunn til å lete etter en bedre kabel. Alle de som lager særdeles kostbare høyttalerkabler har ett eller annet elektrisk prinsipp de designer kabelen etter.

— Motstand er en ting. Induktans og kapasitans er noe annet. Begge demper høye frekvenser, og her er det mulig å måle effekter, sier Holm.

Vi får høy induktans og lav kapasitans når det er stor avstand mellom ledere. De som optimaliserer på lav kapasitans har kabler med stor lederavstand. De som vil ha lav induktans kjøper gjerne kabler med en koaksial konstruksjon eller flate parallelle kabler. Og helst med stort kobbertverrsnitt for å redusere motstanden.

Ideelt sett ønsker man seg lite av alt; både motstand, induktans og kapasitans. Men det går ikke, Induktans og kapasitans henger sammen. Blir den ene høy blir den andre lav.

TEST AV BOSE QUIETCOMFORT 25: Den beste støykanselleringen har blitt enda bedre

Induktans viktigst

— Det skal mye til at kapasitansen betyr noe for lyden. Det er induktansen som er viktig. Det vil si at helt vanlige kabler er gode. De kan forbedres litt ved å ha flettede ledere.

— Med andre ord er ikke dette dyrt å lage, men det kan selvfølgelig prises vanvittig dyrt, sier Holm.

Han forteller at det er gjort forsøk som viser at induktansen i helt vanlige kabler kan gi et fall i de høye frekvensene på ¼ dB.

— Det skal godt gjøres å høre det. Det blir omtrent som å høre med eller uten trekket foran høyttaleren, men jeg kan jo ikke fastslå at folk med «gullører» ikke kan oppfatte så små forskjeller, sier han.

Penger å spare: Det kan være svært mye penger å spare for de som nøyer seg med en billig lydkabel med stort kobbertverrsnitt, slik som den i midten. Om noen kan høre forskjell på den og mange i superprisklassen er et åpent spørsmål, selv om det er mulig å måle forskjeller.
— Det skal godt gjøres å høre det. Det blir omtrent som å høre med eller uten trekket foran høyttaleren, men jeg kan jo ikke fastslå at folk med «gullører» ikke kan oppfatte så små forskjeller, sier han.Penger å spare: Det kan være svært mye penger å spare for de som nøyer seg med en billig lydkabel med stort kobbertverrsnitt, slik som den i midten. Om noen kan høre forskjell på den og mange i superprisklassen er et åpent spørsmål, selv om det er mulig å måle forskjeller. Sverre Holm

Les også: Nå kommer HD-lyden

Mange effekter

Holm peker på at det er en lang rekke effekter som kan påvirke signalgangen. Noen kan knapt måles.

Hvor langt strømmen trenger inn i kabelen varierer med frekvensen. Ved 20 Hz trenger det meste av strømmen inn til 15 mm fra kabeloverflaten. Ved 20kHz bare 0,5 mm. I praksis betyr ikke denne forskjellen i det effektive ledningstverrsnittet mye for det hørbare resultatet.

Men det kan være en interessent effekt å måle og minimere konstruktivt for å selge kabler. Dette kan gjøres ved å flette lederne, og siden det også senker induktansen, er det bare fordeler med det.

Les også: Slik får du lydbok på mobilen

Antenne

Høyttalerkabler kan også fungere som antenner. Det kan være hørbart.

Gamle plasmaskjermer strålte kraftig og det kunne høyttalerkabler i nærheten påvirkes av. Dårlige forsterkere kunne påvirkes av slike induserte signaler.

Tvinnede kabler der lederne sitter tett sammen beskytter effektivt mot RF-stråling.

Det enkleste er bra nok

— Det er mange andre teoretiske og knapt målbare effekter som kan påvirke lyden, men jeg tror ikke folk flest behøver å bekymre seg. De som vil hoppe bukk over hele problemet bør heller kjøpe aktive høyttalere der forsterkeren er innebygget, eller kjøpe en billig høyttalerledning. De fleste klarer seg godt med 2,5 mm2 fra Clas Ohlsson. Vil de være helt sikre kan de jo gå opp til 4 mm2 eller 6 mm2. Men nå blir jeg nok slaktet av lydpuristene, smiler Holm.

Vil du gå gjennom professor Sverre Holms foredrag om høyttalerkabler, finner du det her.

Les også: Kommer endelig de perfekte ørepluggene for løping?

Selger de engler?

Det kan jo være greit å få rede på hva bransjen, det vil si de som selger de fantastisk kostbare høyttalerkablene mener om professor Holms kabelforedrag. Har de argumenter som kunne overbevise oss om at Holm er på ville veier?

Vi ringte Oslo Hi-Fi Center og ba om å få snakke med en som hadde forstand på kabler. Det er de som selger Odin-kablene fra Nordost som koster 181.995 for to stykker på 2 meters lengde.

Men Oslo Hi-Fi Center ville ikke uttale seg. De henviste til en representant for Nordost, men han sier han ikke har tid til å snakke med TU. Alternativt fikk vi telefonnummer til to andre kabelleverandører. Konkurrenter viste det seg.

Vi ringe begge to og fikk tak i den ene. Vi skal ikke gjengi hele samtalen her. Den var mildt sagt ikke overbevisende, men vedkommende mente at dette også dreier seg om den gode følelsen, om design og at kablene er håndlaget. Det er jo vanskelig å argumentere mot, men om de ga hørbar forskjell i lydkvaliteten kunne ikke vedkommende borge for. Men han trodde det.

De som er interessert i dette før ta en titt på følgende sider. Ikke minst Nordost sin faq hvor de forklarer den tekniske bakgrunnen hvorfor dette låter bedre. Eller i det minste hvorfor kablene skiller seg fra kabler du får kjøpt hvor som helst.

Les også: TEST: To nye norske høyttalere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.