DATATELE

Blir iPhone suksess eller flopp?

Odd Richard Valmot, Trond Heggelund
19. jan. 2007 - 12:05

Kanskje den største revolusjonen

Hvis Apple leverer et fingergrensesnitt på IPhone som holder hva de lover, er dét kanskje den største revolusjonen.

iPhone er på ingen måte en teknisk revolusjon, vil mange hevde. Den har ikke 3G, og et et kamera med usle to megapiksler. Telefonen mangler mange finesser som konkurrentene kan tilby. Men den har dobbelt så stor skjerm målt i antall piksler, uten å veie mer. Det gir deg Internett i lomma og gjør det mye enklere å navigere rundt.

Grensesnittet er selvfølgelig et kapittel for seg selv. Den er såååå mye lekrere enn noen andre kan tilby.

Alle telefoner med trykkfølsom skjerm jeg har sett til nå trenger penn, men her skal du manøvrere rundt med tommelen. Tenk også på hva det betyr for holdbarheten at det bare er én mekanisk knapp på telefonen.

I alt telefonsnakket har mange glemt at dette også er den bredformat iPod-en som har summet på ryktebørsen i et år, og med åtte gigabyte er det plass til masse musikk, fotografier, film og video podcaster. Jeg tipper Apple følger på med iTunes for å krydre mulighetene til de som kjøper iPhone.

Og husk at dette er første runde. Det kommer mer mobilsnadder fra Apple. Suksessen er garantert. Ellers skal jeg spise hatten.

Odd Richard ValmotPluss

  • Grensesnittet er både lekkert og nøysomt. En finger er nok.
  • iPhone gir SMS-funksjonaliteten et skikkelig løft. Det er innovasjon!
  • Kjempeskjerm. Halv VGA der konkurrentene har kvart. Vil gjøre mobilt Internett og mobil e-post mye bedre.
  • Bruk av sensorer for å spare strøm, dreie skjermen og øke brukergleden.
  • iPhone er mer enn en telefon. Det er like mye en iPod for musikk og video
Mangler viktige teknologier

iPhone er ingen teknologisk revolusjon! Apple har nemlig kjøpt hyllevare fra andre produsenter, men har klart å sette de ulike teknologiene sammen på en spesiell måte.

Det er tre år siden jeg første gang hørte rykter om at Apple gikk svanger med en såkalt iPod-telefon. I forrige uke ble iPhone født. Men Apples nye baby vil først komme i butikkene nærmere jul. Med tanke på det usedvanlig lange svangerskapet, samt at det dessuten vil gå 10 – 11 måneder før den havner i butikken, er jeg skuffet over de tekniske spesifikasjonene til iPhone.

iPhone skal tilfredsstille de som vil ta bilder og videofilme. Men hvorfor har Apple lansert en dings med kun to megapiksler og ingen ekstra minnekort?

Apple skryter at dette er en såkalt multimediadings, men hvorfor har den ikke FM-radio?

Telefonen har støtte for trådløse nett (Wlan), Gsm og Edge, men ikke 3G eller neste generasjons mobilnett, Hsdpa. Edge er fattigmanns Umts! Dessuten er dataoverføringen for treg for mange i det norske og europeiske markedet. Du skal ikke langt ut av de store byene for trådløse soner ikke finnes.

iPhone har en stor og trykkfølsom skjerm. Det er bra. Men mange mister telefonen i gulvet. Det store spørsmålet er hvordan skjermen takler støt eller litt røff bruk.

Jeg anser Apples forsøk på en «telefon» som en første betaversjon til en svært stiv pris (rundt 8 000 kroner i butikk). De må forbedre de tekniske spesifikasjonene før iPhone skal trigge meg.

Trond HeggelundMinus

  • Har ikke 3G, kun Edge.
  • Vanskelig å skrive sms og mobil epost via operativsystemet OS X. Skriften blir dessuten for liten og vanskelig å lese. Det er ingen støtte for Microsoft Office-dokumenter. Det betyr at du ikke vil kunne lese enkelte vedlegg til epost.
  • Lite minne til mp3 og video. Maks-versjonen har kun åtte gigabyte. Min video-iPod har til sammenligning 60 gigabyte.
  • iPhone støtter ikke Activesync via mobilnettene som er et absolutt krav om den skal bli en suksess hos forretningsfolk
  • Du har ikke mulighet til å skifte batteri ettersom det er fastmontert inni telefonen.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.