IT

Blir i Oslo etter Nokia-oppkjøp

CONNECTING PEOPLE: Trolltechs administrerende direktør Eirik Chambe-Eng OG Nokias FoU-direktør Lee Williams under pressekonferansen der Nokias oppkjøp av trolltech ble kommentert.
CONNECTING PEOPLE: Trolltechs administrerende direktør Eirik Chambe-Eng OG Nokias FoU-direktør Lee Williams under pressekonferansen der Nokias oppkjøp av trolltech ble kommentert. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
28. jan. 2008 - 15:02

King of Trolls

  • Trolltech er et norsk programvareselskap stiftet i 1994 av Haavard Nord og Eirik Chambe-Eng.
  • Selskapet har omlag 250 ansatte og produserer og markedsfører to produkter: Qt og Qtopia.
  • Trolltech har hovedkontor i Oslo, i tillegg til kontorer i Palo Alto, California (Redwood City) i USA, Brisbane i Australia, Beijing i Kina og i Berlin og München i Tyskland.
  • Trolltech baserer også sin forretningsmodell rundt åpen kildekode-tankegang.
  • Nokia har nå kjøpt bedriften.

Kilde: Wikipedia

Dette utvikler Trolltech

  • Qt er et av de mange applikasjonsrammeverk for C++ og andre programmeringsspråk, som kan benyttes til å skrive vindusapplikasjoner som vil kunne kompilere og kjøre på flere plattformer, som Windows, Linux, Unix, embedded Linux og Mac OS X.
  • Qt er brukt i tusenvis av applikasjoner, og er blant annet grunnlaget for desktop-miljøet KDE for Linux og nix.
  • Qtopia er en applikasjonsplattform for embedded Linux og er blant annet brukt i flere Linux-baserte PDA-er.

Kilde: Wikipedia

Bekymrede sjeler kan puste lettet ut.

- Vi blir i Oslo og Nydalen. Det er viktig både for Nokia og oss i Trolltech at vi vil beholde de beste hodene i verden innen Linux-utvikling for alle plattformer, sier Eirik Chambe-Eng til TU.no.

- Jeg er glad for at Nokia har sagt at det skal være "business as usal" for oss også etter oppkjøpet, sier Chambe-Eng.

Vet ikke hva han skal bruke pengene til

Ifølge Chambe-Eng har de vært i samtale med Nokia siden september i fjor om en overtagelse av det norske programvareselskapet.

Les vår artikkel om at verdens største mobilprodusent kjøper Trolltech med hud og hår.

Chambe-Eng sier til Teknisk Ukeblad at han ikke vet hva han skal bruke de 115 millioner kronenene har får etter Nokias oppkjøp av Trolltech, som han gründet i lag med Haavard Nord i 1994.

Imponerende mener Nokia

- Trolltech har i dag 250 ansatte og disse har klart å skaffe seg 5 000 kunder i 60 land, noe som er imponerende, poengterer Nokias forsknings- og utviklingsdirektør, Lee Williams.

Han trekker fram at Trolltech har gjort suksess ikke bare i Norge, men over hele verden.

- Ettersom Nokia ønsket å styrke seg på Linux-utvikling for alle plattformer, var det ikke mange selskaper å velge i. Nokia har faktisk i to år vært kunde av Trolltech. Nå blir vi eiere av selskapet, sier Lee Williams.

Linux på tvers av plattformer

På en pressekonferanse i dag sa Lee Williams at etter at de har kjøpt Trolltech forventer de at utviklingen av Linux på tvers av plattformer, altså for på alt fra PC-er, mobiltelefoner og PDA-er, vil gå betydelig fortere enn om de skulle ha holdt på med dette alene.

Han signaliserte at Nokia vil akselerere arbeidet med å komme med å utvikle mobillignende tjenester for spesielt PC-markedet.

- Folk vil ha tilgang til de samme applikasjonene og løsningene uansett om de nå befinner seg på en PC eller ønsker å bruke mobilen. Det er bare grensesnittet som blir litt forskjellig, sier Lee.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.