ARKIVNYHETER

– Blir enormt dyrt

KREVENDE: Representantene fra Norsk Vindkraftforening mener det blir dyrt å bygge ut havvind, og mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (midten) har en jobb å gjøre på land før han kan dra til sjøs.
KREVENDE: Representantene fra Norsk Vindkraftforening mener det blir dyrt å bygge ut havvind, og mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (midten) har en jobb å gjøre på land før han kan dra til sjøs. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
26. juni 2009 - 16:26

– Du går inn i valgkampen med bare en mølle som er bygget de siste fire årene, utbryter Øyvind Isachsen i Norsk Vindkraftforening.

Han henvender seg til olje- og energiministeren, som nettopp har lagt fram regjeringens havvindplan på Teknisk Museum i Oslo. Les saken her

Statsråden ser noe beskjemmet ut, men lover at Enova jobber med saken.

Terje Riis-Johansen legger fram havvindlova på Teknisk Museum 26 juni 2009. Her en modell av havvindmøller fra StatoilHydro.
Statsråden ser noe beskjemmet ut, men lover at Enova jobber med saken. MODELL: Slik ser StatoilHydro for seg havvindparker i en modell. I dag la olje- og energiministeren fram havvindplanen som setter et regelverk for etablering av vindparker til havs. Kjetil Malkenes Hovland

Skryter av planleggingen

Norsk Vindkraftforening (Norwea) mener det er bra at regjeringen planlegger vindkraft til havs, selv om det er svært langt fram til parkene kan realiseres.

– Han skal ha skryt for at han legger en plan, og for at han sier at dette ikke skjer i morgen, sier generalsekretær Øyvind Isachsen til Teknisk Ukeblad.

– En viktig byggekloss

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomite er også fornøyd med at havvindplanen endelig er lagt fram.

– Dette er et viktig skritt videre, og en viktig byggekloss i det prosjektet som en storstilt satsing på marin energiproduksjon i Norge, sier Gunnar Kvassheim (V) til Teknisk Ukeblad.

Gunnar Kvassheim, Venstre
Etterlyser avklaringer VIL AVKLARE: – Det er for få avklaringer på viktige spørsmål. Hvem skal ha ansvar for instrastrukturen, og hvordan skal kostnadene fordeles, sier Gunnar Kvassheim (V) om den nye havvindloven. Scanpix

Etterlyser avklaringer

Venstre etterlyser likevel en del avklaringer om hvem som skal betale for utviklingen av teknologi, og for utbyggingen av strømkabler til havs.

– Det er for få avklaringer på viktige spørsmål. Hvem skal ha ansvar for instrastrukturen, og hvordan skal kostnadene fordeles, sier Kvassheim.

– Blir enormt dyrt

Norwea er skuffet over den rødgrønne regjeringens innsats for vind på land og mener at vindparker til havs blir enda mer krevende.

– Den største utfordringen er at dette er enormt dyrt, sier Isachsen. – Riis-Johansen har en stor jobb å gjøre på land først, før han kan dra til sjøs.

– Kan tape tid

Venstre er også skuffet over at regjeringen ikke går fortere fram.

– Man skal revidere dette i 2012, det er for lenge å vente. Vi kan tape tid på et område hvor vi skal ha hastverk, sier Kvassheim.

– Jeg mener vi burde satt større fart på å komme i gang med produksjon, selv om det ligger noen år fram. Da kunne aktørene begynne å arbeide med dette. Man bør også legge fram konkurransedyktige støtteordninger, så man ser at Norge vil ha slik produksjon, legger han til.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.