BYGG

Blir 600 millioner dyrere

FULL FART: Byggearbeidene pågår for fullt i Holmenkollen. Entreprenørene har kontroll på fremdriften, men Oslo kommune har ikke kontroll på kostnadene.
FULL FART: Byggearbeidene pågår for fullt i Holmenkollen. Entreprenørene har kontroll på fremdriften, men Oslo kommune har ikke kontroll på kostnadene. Bilde: Mona Strande
17. aug. 2009 - 15:49

Nasjonalanlegget i Holmenkollen blir 600 millioner dyrere enn planlagt og Oslos byråd for næring og idrett går av som følge av overskridelsene.

1,8 milliarder

Det var en rapport fra konsulentselskapet Metier som viste at nasjonalanlegget kan bli hele 600 millioner dyrere enn forutsatt og få en prislapp på hele 1,8 milliarder kroner.

Som en konsekvens har byråd Anette Wiig Bryn stilt sin plass til disposisjon og byrådsleder har valgt å etterkomme Wiig Bryns ønske. Inntil videre er byråd Jøran Kallmyr (Frp) konstituert som byråd også for næring og idrett.

Kallmyr er allerede byråd for miljø og samferdsel.

Alle feilvurderte

Årsaken til overskridelsene er at prosjektet er blitt mer omfattende og komplekst enn det som var mulig å forutse da arbeidet startet, sier den avtroppende byråd i en kommentar.

Hun mener prosjektet har utviklet seg til å bli et mer ambisiøst prosjekt enn man først trodde.

Rapporten fra Metier viser at prosjektledelse, rådgivere og arkitekter har undervurdert konsekvensene av sterkt tidspress. Også kompleksiteten i prosjektet gjør at Metier nå regner med en sluttregning på 1,8 milliarder kroner.

Den avtroppende byråden sier at hun begynte å motta bekymringsmeldinger etter den 18. mars i år. Fram til da var alt i rute tidsmessig og økonomisk.

– Straks bekymringsmeldingene forelå verdsatte jeg noen strakstiltak som var avgjørende for prosjektet. Det ble etablert en byggekomité, prosjektorganisasjonen ble styrket og vi ansatte en byggherre på fulltid, sier Wiig Bryn.

For optimistisk

I et møte mellom byrådsavdelingen og byggherren 1. april i år ble alle kommunens idrettsprosjekter som er vedtatt av bystyret. gjennomgått. Under dette møtet ba Anette Wiig Bryn om en særskilt gjennomgang av det nye nasjonalanlegget i Holmenkollen.

I et nytt møte den 22. april ble det varslet at prosjektledelsen nå arbeidet med en ny usikkerhetsanalyse og at denne ville avvike noe fra rapporten som forelå den 18. mars.

Etter hvert ble det avklart at tidspresset hadde ført til at flere underentrepriser som ble sendt på anbud ikke var detaljprosjektert. Dermed ble de kostnadsmessige konsekvensene undervurdert.

I en pressemelding fra byrådsleder Erling Lae blir det også fremholdt at prosjektets estimater har vist seg å være for optimistiske. Prosjektet har dessuten ikke fått «drahjelp» fra finanskrisen i form av gunstige anbud.

Mesteparten av anleggene skal stå ferdig til Prøve-VM kommende vinter. Byrådet regner med at det vil la seg gjøre, heter det. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.