ROMFART

Bli testperson for Mars-ferdene

Drømmen om å dra til Mars kan bli - om ikke en virkelighet, så i alle fall en simulert virkelighet - for deg.
Drømmen om å dra til Mars kan bli - om ikke en virkelighet, så i alle fall en simulert virkelighet - for deg. Bilde: Illustrasjon, ESA
Mona Strande
20. juni 2007 - 12:05

Kandidatene som blir valgt ut får delta på en 520-dagers simulert ferd til Mars i 2008/2009.

Mange utfordringer

Å reise til Mars byr på mange utfordringer for besetningen i romskipet. De må klare seg selv under rundturen - som vil vare i nesten to år. De må ha full tillit til alle teknikere og forskere som styrer det hele fra Jorden, noe som blir en ekstra utfordring siden de vil miste Jorden av syne - og et radiosignal vil bruke 40 minutter for å nå ned til oss og tilbake til romfartøyet.

Disse utfordringene kommer i tillegg til at besetningen, som sannsynligvis aldri har møtt hverandre før forberedelsene til Mars-ferden, må leve og arbeide sammen helt isolert - og uten mer bevegelsesfrihet enn det et romskip tillater.

Moskva som Mars

Det er for å utforske den menneskelige tilpasningsfaktoren ved en slik ferd at European Space Agency (ESA) har inngått et samarbeid med Russisk Institutt for Biomedisinske Problemer (IBMP), for å sende en felles besetning på seks personer på en simulert ferd til planeten.

Deltakerne vil imidlertid aldri lette fra jordoverflaten, men befinne seg i en nøye overvåket fasilitet i Moskva. Den simulerte ferden skal være mest mulig lik en virkelig ferd til Mars, og inkluderer derfor en utforskningsdel av Mars-overflaten. Maten deltakerne får servert, blir den samme som brukes ombord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

Trenger 12 frivillige

En 105-dagers forhåndsstudie er planlagt å begynne sommeren 2008, sannsynligvis fulgt av en ny 105-dagers studie før den komplette 520-dagers studien innledes vinteren 2008 - 2009.

ESA søker etter fire frivillige (to deltakere, og to backup-kandidater) til hver av de tre planlagte simulerte ferdene, altså 12 totalt. Utvelgelsesprosedyren vil være den samme som brukes for astronauter til ESA, men det vil bli lagt mer vekt på psykologiske faktorer og evne til å motstå stress enn på fysiske egenskaper.

Meld din interesse her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.